BRICS dă cu tifla marilor puteri

Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud… cinci ţări care sunt cunoscute sub acronimul BRICS şi care sunt urmărite cu extrem interes de întreaga comunitate internaţională. Atât politic cât şi economic, cele cinci state s-au impus devenind în ultimii ani voci puternice ale corului mondial. Sătui de modul în care SUA gestionează economia mondială prin intermediul celor două instrumente special create pentru aceasta – FMI şi Banca Mondială – BRICS a pus în practică o ameninţare care datează de ceva timp. La finalul campionatului mondial de fotbal, liderii celor cinci state au parafat declaraţia de independenţa economică faţă restul lumii.

O decizie care poate schimba total balanţa puterilor mondiale şi s-ar putea dovedi cea mai importantă mişcare politico-economică a actualului secol.

Dănuţ Dudu

  • Campionatul mondial al liderilor politici

În timp ce întreaga planetă era preocupată de disputele fotbalistice desfăşurate pe stadioanele braziliene, liderii BRICS se pregăteau de ceea ce probabil va fi considerată ca o reuniune istorică: summitul desfăşurat între 15 şi 16 iulie la Fortaleza (Brazilia). De această dată de la proiecte s-a trecut la realitate, cele cinci ţări parafând acordul care vizează crearea unei noi bănci de dezvoltare şi a unei rezerve de schimb comune.

Citeste si:  Comisia Europeană a decis suplimentarea fondurilor alocate României pentru construcţia de autostrăzi

“Este o contribuţie importantă pentru reconfigurarea guvernantei economice mondiale” se felicita preşedinta braziliană Dilma Rousseff.

Declaraţia a fost implicit confirmată de economistul şef a reputatei agenţii de evaluare economică Coface, Yves Zlotowski, care aprecia că “aceste ţări încearcă să creeze un sistem alternativ instituţiilor dominate de naţiunile occidentale cum ar fi FMI şi Banca Mondială”.

Noua bancă de dezvoltare va avea sediul la Shanghai, propunându-şi să refinanţeze marile proiecte de infrastructură nu numai în ţările semnatare ale acordului ci şi al altor ţări emergente. Capitalizarea sa iniţială va fi de 50 miliarde $ (câte 10 pentru fiecare membru BRICS) şi ar putea atinge într-un viitor apropiat 100 miliarde $. Mai mult, aceasta nu va acorda împrumuturi condiţionate!

Citeste si:  MAE le recomandă persoanelor cu afecţiuni respiratorii să evite deplasările la Moscova

“Prin aceasta (banca, n.n.) diferă de FMI, care solicită reforme structurale și o ingerinţă politică intolerabilă în schimbul ajutorului său” explicita ministrul de finanţe rus, Anton Siluanov. O strategie care, în opinia acestuia, ar putea atrage mai multe ţări în curs de dezvoltare, cum ar fi Argentina, în care condiţionalităţile FMI au provocat grave daune pentru economiile lor.

În paralel cu înfiinţarea băncii, membrii BRICS au pus bazele unui fond comun de rezervă în valoare de 100 miliarde $ din care 41 miliarde $ au provenit din Chine, câte 18 miliarde din India, Brazilia şi Rusia în timp ce Africa de Sud contribuie cu 5 miliarde $. Estimat a fi operaţional începând cu 2015, obiectivul fondului este de a asigura protecţia membrilor BRICS în faţa pericolului unei noi devalorizări a monedelor naţionale de genul celei declanşate la mijlocul lui 2013 după anunţarea schimbării politice monetare a FED.

Citeste si:  Rubla rusească a atins un nou minim record în raport cu dolarul şi euro

Asta cu atât mai mult cu cât cele cinci ţări se văd confruntate cu violente ieşiri de capital.” Acest fond este un instrument puternic pentru a preveni noi dificultăţi economice” comenta liderul rus Vladimir Putin. Chiar dacă unii analişti consideră că cele 100 de miliarde $ sunt insuficiente pentru a contracara astfel de situaţii, aceştia sunt însă de acord că fondul va permite creşterea reprezentativităţii şi forţei ţărilor emergente pe plan mondial. Iar asta va depinde de unitatea pe care o vor arăta cele cinci ţări membre în politicile adoptate pe viitor.

Citește și
1 Comentariu
  1. emilia mironica spune

    Toate bune si frumoase insa nu inteleg de ce se foloseste $ (dolarul) in valorile folosite de acest grup.
    De aceea intreb pe cei care se pricep , ce fel de dollar foloseste BRICS?
    Se continua raportarea le dolarul american in timp ce acest grup are obiective restructurante si de indepartare de colosul American fals pastrat economic?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata