Retrospectiva economică (săptămâna 28 iulie – 3 august 2014)

 

Prevederile Proiectului de Ordonanță de urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, obiectivele și prioritățile ministrului Transporturilor, Ioan Rus, modalitățile prin care acesta își dorește să aducă pe profit operațional toate companiile din subordinea instituției în termen de doi ani, aplicarea planului de încetare voluntară a contractului de muncă pentru salariații Autorității de Supraveghere Financiară, propunerile de amnistie fiscală ale ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, sunt câteva din principalele subiecte economice ale săptămânii 28 iulie-3 august.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 4 — 10 august 2014.

* Ministerul Finanţelor ia în calcul o majorare a veniturilor bugetare cu 1,076 miliarde lei precum și o creștere cu 1,347 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare, potrivit notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014, publicat marţi.

Deficitul bugetului general consolidat crește cu 270,7 milioane lei, de la 14,489 miliarde lei la 14,76 miliarde lei, dar este menţinut ca pondere în PIB la 2,2%, în condiţiile în care ,,rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creșteri economice de cel puţin de 2,8%, faţă de 2,2% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat, și un produs intern brut în valoare nominală de 662,3 miliarde lei, faţă de 658,6 miliarde lei cât s-a estimat iniţial.

* Subvenţia de la bugetul de stat pentru bugetul sistemului public de pensii va fi majorată cu 255,2 milioane lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului de rectificare a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2014, publicat marţi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice /MFP/.

Citeste si:  Europa ne dă bani pentru a ne promova ţara

Majorarea subvenţiei pentru sistemul public de pensii este determinată de revizuirea în scădere a veniturilor curente ale sistemului public de pensii, din cauza diminuării încasărilor din contribuţiile de asigurări sociale de stat, pe fondul noii prognoze macroeconomice de scădere a câștigului salarial mediu brut, a Pilonului II de pensii și a evoluţiei încasărilor în prima parte a anului 2014.

* Peste 12.460 de mame pentru care s-au constituit debite de returnare a unei părţi din indemnizaţia pentru creșterea copilului vor fi amnistiate fiscal prin intermediul unei propuneri legislative care va fi făcută pe data de 20 august, a anunţat, vineri, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.

Măsura amnistiei fiscale va fi aplicată și în cazul tuturor pensionarilor din sistemul de asigurări sociale, atunci când aceștia se confruntă cu debite generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei în domeniul asigurărilor sociale.

* Salariaţii Autorităţii de Supraveghere Financiară care vor opta pentru încetarea voluntară a contractului de muncă prin acordul părţilor, începând cu 1 septembrie 2014, vor primi contravaloarea totală a 12 salarii, plătită în două tranșe, a anunţat, vineri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

* Taxa pe construcţii speciale ar putea fi regândită, iar de anul viitor aceasta s-ar putea aplica la valoarea fiscală netă și nu la cea brută, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate.

„Facem mai multe simulări în ceea ce privește taxa pe construcţii speciale pentru a o îmbunătăţi începând de anul viitor. Una din posibilităţile pe care le luăm în calcul este ca taxa pe construcţii speciale să fi aplicată pe valoarea fiscală netă și nu pe cea brută”, a spus Ioana Petrescu.

Citeste si:  Președintele SIF Oltenia și alți trei administratori ai SIF 5 au fost amendați de ASF

* Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României /BNR/ au scăzut, în iulie 2014, cu 328 milioane de euro, până la 30,90 miliarde de euro, de la 31,23 miliarde euro, cât se înregistra la 30 iunie a.c., potrivit datelor publicate, vineri, de BNR.

Luna trecută, la rezerva BNR s-au înregistrat intrări de 746 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice /MFP/ și altele.

* Penalităţile de întârziere la plata contribuţiilor fiscale vor fi reduse de la 0,03% pe zi la 0,02% pe zi, și vor fi introduse penalităţi pentru nedeclararea obligaţiilor fiscale în viitorul Cod de Procedură Fiscală, a anunţat vineri ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate.

„Vrem respect pentru contribuabilul onest și să fim foarte duri cu cei care fac evaziune fiscală. Până acum penalităţile de întârziere erau foarte mari și acum au scăzut de la 0,03% pe zi de întârziere la 0,02%. Asta înseamnă 7,3% pe an comparativ cu 10,95% pe an”, a explicat ministrul Finanţelor precizând că această măsură vizează contribuabilii onești care, din diverse motive, nu au putut să își plătească la timp datoriile.

* Schimbarea modului de calcul al impozitului pe clădiri este singurul pas important de reformă din Codul Fiscal, în ceea ce privește anularea discriminării dintre persoane fizice și persoane juridice, dar prin utilizarea valorii de inventar ca bază de impozitare se ajunge la transformarea acestuia în impozit pe investiţii, a explicat, vineri, Gabriel Biriș, partener și fondator Biriș Goran.

Citeste si:  CSM a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Stan Mustaţă

* Un număr de 9.088 de firme dizolvate a fost înregistrat în primele șase luni din 2014, în scădere cu 24,30% faţă de perioada similară a anului trecut, când numărul dizolvărilor s-a ridicat la 12.005, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

* Numărul sosirilor în structurile de primire turistică din România a crescut cu 5,1%, în primele șase luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2013, în timp ce numărul de înnoptări s-au majorat cu 6,4%, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri.

* Valoarea medie a unui cont de pensie privată obligatorie (Pilonul II) era de 2.770 lei (630 euro) la finalul lunii iunie 2014, potrivit datelor publicate, luni, de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/.

Sistemul pensiilor private obligatorii a fost lansat în România în mai 2008, dar numai 3,19 milioane persoane din totalul de 6,12 milioane de participanţi în sistem au avut înregistrate contribuţii lunare repetitive în această perioadă, iar 190.000 de persoane nu au avut nicio contribuţie virată.

* Cererea de locuinţe noi în sudul Capitalei este, în prezent, mai mare decât oferta, în condiţiile în care, în aceeași perioadă a anului 2013, exista un stoc de locuinţe de peste 1.000 de proprietăţi, potrivit unui comunicat al Premier Imobiliare, remis luni .

‘În prezent, mai sunt disponibile câteva apartamente, majoritatea amplasate la parter sau la ultimul etaj al blocurilor și căsuţe cât să le numeri pe de degetele de la o mână. Iar cele din urmă sunt la preţuri care depășesc 80.000 de euro. Mă refer strict la imobilele noi, construite în ultimii ani’, spune Giulio Angheloiu, manager al companiei Premier Imobiliare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata