Un secol de la Primul Război Mondial: Liderii europeni evocă, la Liege, „lecţiile trecutului”

14

Reuniți, luni, 4 august, la Liege pentru a comemora începutul Primului Război Mondial, precipitat acum un secol de invadarea Belgiei de către trupele germane, liderii europeni au îndemnat lumea de azi să ‘învețe din lecțiile trecutului’, într-un context în care stabilitatea continentului este amenințată de criza din Ucraina, relatează AFP.

‘Europa pașnică, Europa unificată, Europa democratică. Bunicii noștri au visat la ea. Noi, astăzi, o avem. Să avem grijă de ea și să continuăm să o îmbunătățim’, a pledat în alocuțiunea sa regele Belgiei Philippe.

‘Nu putem fi simpli gardieni ai păcii, depănători de amintiri, ne aflăm în fața unor responsabilități’, a insistat la rândul său președintele francez Francois Hollande, care a evocat criza din Ucraina, ‘unde a fost doborât un avion civil’, dar și ‘masacrele populațiilor civile’ din Siria și Irak și drama din Gaza.

‘Evenimentele din Ucraina ne amintesc că instabilitatea continuă să se răspândească pe acest continent’, a subliniat în ce-l privește prințul William, reprezentantul Marii Britanii și al țărilor din Commonwealth care au fost angajate în conflictul sângeros de acum un secol.

Citeste si:  100 de ani de la asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, pretextul declanşării Primului Război Mondial

‘Fără respectarea celuilalt și fără toleranță, pacea nu este posibilă’, a conchis premierul belgian Elio di Rupo, aducând un omagiu miilor de victime civile din această țară, ‘masacrate de invadatori în funesta lună august a lui 1914’.

Președintele german Joachim Gauck nu a prezentat scuze în intervenția sa, îndemnând doar pe un ton sobru să se ‘desprindă învățămintele amare și terifiante’ ale trecutului. ‘Astăzi, în Europa, legea celui mai puternic face loc forței legii’, a adăugat el.

Demnitari din 24 de țări angajate în ‘Marele război’ au fost invitați la comemorarea de la Liege, plasată sub semnul sobrietății. Circa 12 dintre state au fost reprezentate de președinți. Noul rege Felipe al Spaniei a făcut cu acest prilej prima sa deplasare în străinătate, iar prințul William a venit împreună cu soția sa Kate.

Citeste si:  Istoricul Ion-Gheorghe Petrescu: Primul Război Mondial ar fi putut izbucni în România

Orașul Liege a fost pus sub strictă supraveghere pentru ceremonie, 650 de polițiști fiind desfășurați pentru a-i proteja pe invitați. Reversul acestor măsuri a fost nemulțumirea locuitorilor nevoiți să se mulțumească să urmărească ceremonia pe ecrane-gigant. Riveranii au fost rugați să rămână în case și să țină ferestrele închise.

Prințul William și soția sa s-au deplasat ulterior la Mons, pentru o altă ceremonie în micul cimitir militar Saint Symphorien, unde urmau să se întâlnească și cu premierul britanic David Cameron și prințul Harry. În acest cimitir se odihnesc primul soldat britanic ucis în Primul Război Mondial și ultimul, ucis la 11 noiembrie 1918, ziua armistițiului care a pus capăt ostilităților.

Și Marea Britanie comemora luni 100 de ani de la declarația de război față de Germania printr-o ceremonie la catedrala Westminster, o paradă de mașini de epocă și slujbe religioase. La mii de kilometri distanță, Australia și Noua Zeelandă au adus la rândul lor un omagiu zecilor de mii de soldați originari din cele două țări căzuți pe câmpurile de luptă din Europa în timpul Marelui Război.

Citeste si:  Marea Britanie a terminat de plătit datoriile din Primul Război Mondial

Jocul alianțelor a făcut ca invadarea Belgiei, la 4 august 1914, să declanșeze ostilitățile din Primul Război Mondial. Germania a încălcat neutralitatea micului regat pentru a încercui forțele franceze, gest urmat imediat de intrarea în război a Marii Britanii. Liege a rezistat mai multe zile asaltului artileriei germane, care nu și-a atins scopul decât după ce a recurs pentru prima dată la tunurile sale de 420 mm, celebrele ‘Grosse Bertha’. Orașul a căzut la 16 august, dar rezistența sa neașteptat de lungă a întârziat cu câteva zile avansul unei părți a forțelor germane, asigurându-le un răgaz aliaților francezi și britanic. Forțele germane s-au răzbunat prin violențe care au costat viața a circa 6.500 de civili și au șocat lumea occidentală, amintește AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata