EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Europa nu a trecut încă de „obstacolul” crizei, avertizează Jean-Claude Juncker

Europa nu a trecut încă peste obstacolul reprezentat de criză, dar au fost înregistrate progrese, a afirmat luni, la Atena, președintele noii Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia primei sale vizite oficiale într-un stat membru, relatează AFP.

‘Cred că am parcurs deja o cale lungă și ne aflăm aproape de final, dar încă nu am trecut de obstacol’, a declarat Jean-Claude Juncker în această vizită cu valoare simbolică în Grecia după alegerea sa recentă în fruntea Comisiei Europene.

Răspunzând unei întrebări într-o conferință de presă cu privire la situația din Portugalia, președintele noului executiv european a subliniat că aceasta ‘rămâne fragilă și că va trebui să rămânem vigilenți’. ‘Trebuie să rămânem vigilenți (…) de-a lungul Europei, am putea fi afectați de lucruri pe care nu suntem în măsură să le prevedem’, a avertizat Jean-Claude Juncker, într-o aluzie la banca portugheză aflată în dificultate Espirito Santo (BES), care a zguduit recent piețele europene.

Comisia a dat undă verde în noaptea dintre duminică spre luni pentru realimentarea BES de către statul portughez, o soluție ce vizează ‘restabilirea încrederii în stabilitatea sistemului financiar‘ din Portugalia, potrivit UE. Pentru a face față crizei ‘rigoarea bugetară’ trebuie să continue, a spus Juncker.

‘Nu am spus că austeritatea bugetară a ajuns la final. Austeritatea rămâne de actualitate în această țară (Grecia), dar și în altele’, a adăugat el, la capătul unei întrevederi cu premierul grec Antonis Samaras. Fostul șef al Eurogrupului, care a supervizat acordarea a două împrumuturi internaționale Greciei, prima victimă a crizei datoriei suverane în 2010, a amintit că a luptat la vremea respectivă ‘ca un leu’ pentru a menține această țară în zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata