Europa nu a trecut încă de „obstacolul” crizei, avertizează Jean-Claude Juncker

Europa nu a trecut încă peste obstacolul reprezentat de criză, dar au fost înregistrate progrese, a afirmat luni, la Atena, președintele noii Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia primei sale vizite oficiale într-un stat membru, relatează AFP.

‘Cred că am parcurs deja o cale lungă și ne aflăm aproape de final, dar încă nu am trecut de obstacol’, a declarat Jean-Claude Juncker în această vizită cu valoare simbolică în Grecia după alegerea sa recentă în fruntea Comisiei Europene.

Răspunzând unei întrebări într-o conferință de presă cu privire la situația din Portugalia, președintele noului executiv european a subliniat că aceasta ‘rămâne fragilă și că va trebui să rămânem vigilenți’. ‘Trebuie să rămânem vigilenți (…) de-a lungul Europei, am putea fi afectați de lucruri pe care nu suntem în măsură să le prevedem’, a avertizat Jean-Claude Juncker, într-o aluzie la banca portugheză aflată în dificultate Espirito Santo (BES), care a zguduit recent piețele europene.

Comisia a dat undă verde în noaptea dintre duminică spre luni pentru realimentarea BES de către statul portughez, o soluție ce vizează ‘restabilirea încrederii în stabilitatea sistemului financiar’ din Portugalia, potrivit UE. Pentru a face față crizei ‘rigoarea bugetară’ trebuie să continue, a spus Juncker.

‘Nu am spus că austeritatea bugetară a ajuns la final. Austeritatea rămâne de actualitate în această țară (Grecia), dar și în altele’, a adăugat el, la capătul unei întrevederi cu premierul grec Antonis Samaras. Fostul șef al Eurogrupului, care a supervizat acordarea a două împrumuturi internaționale Greciei, prima victimă a crizei datoriei suverane în 2010, a amintit că a luptat la vremea respectivă ‘ca un leu’ pentru a menține această țară în zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.