În România, aproximativ 13% dintre nou născuţi sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare, până la 6 luni

15

Aproximativ 13% dintre nou-născuți sunt hrăniți exclusiv prin alăptare, în România, cifră ce clasează țara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește hrănirea copiilor, se arată într-un studiu prezentat luni în cadrul unei conferințe de presă.

Conferința „Alăptarea în contextul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului” a fost organizată de către Asociația Hands Across Romania și i-a avut ca invitați pe reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, și pe ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu.

În acest context, Florentina Furtunescu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a prezentat rezultatele unui studiu privind alăptarea, realizat în 2011, cu date colectate în 2010 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”. Studiul a fost realizat pe 2.000 de nou-născuți, 1.000 de mame și 1.500 de femei gravide. Potrivit studiului din 2011, rata alăptării exclusive în România este de 12,6%, o cifră ce situează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, a subliniat Sandie Blanchet. Inițierea alăptării în prima jumătate de oră de la naștere se face, în România, la 8,3 la sută dintre copii. Întârzierea inițierii, potrivit studiului, este cauzată predominant de nașterea prin cezariană, iar prevalența nașterilor prin cezariană a fost, în 2010, de 35 la sută.

Citeste si:  BLUE STAR GROUP SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

Durata medie a alăptării exclusive pentru copii, în România, este de 2,43 luni, în scădere față de 2004, când era de 3,9 luni. În prima lună de viață, ponderea copiilor alăptați a depășit doar cu puțin 30%. În primele trei luni de viață, 50% dintre copii erau alăptați exclusiv sau predominant dar la 4 luni au ajuns la 40%.

Potrivit lui Blanchet, o mai bună informare a femeilor în timpul sarcinii și după naștere în ceea ce privește alăptarea, ar putea duce la îmbunătățirea sănătății nou-născuților, deoarece alăptarea este „cel mai simplu, inteligent, eficient mod de a avea copii sănătoși”.

Citeste si:  BNR a redus dobânda cheie la 1,75% pe an şi rata rezervelor minime obligatorii la lei la 8%

În viziunea reprezentantei UNICEF, consilierii de alăptare sau moașele sunt persoanele esențiale unei mai bune informări a femeilor în această privință.

Hands Across Romania, membră a Alianței pentru Sănătate din România, are ca scop crearea de legături între societatea civilă și mediul privat sau guvernamental. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata