James Cameron şi-a prezentat documentarul „Deepsea Challenge” realizat în Groapa Marianelor din Pacific

19

Regizorul canadian James Cameron și-a prezentat luni, la New York, documentarul ‘Deepsea Challenge’, povestea scufundării sale în adâncul Oceanului Pacific, relatează marți AFP.

În martie 2012, cineastul a stabilit un record mondial, coborând singur, într-un minisubmarin, până la 10.898 m în Groapa Marianelor, locul cel mai adânc din oceanul planetar.

Precedentul record de coborâre în adâncuri data din 1960, când locotenentul în marina americană Don Walsh și oceanograful elvețian Jacques Piccard s-au scufundat în Groapa Marianelor până la 10.916 m adâncime. Au rămas însă acolo doar 20 de minute, spre deosebire de Cameron, care a stat trei ore.

Citeste si:  Un sistem pre-pay pentru restaurante îi va penaliza pe clienţii care nu onorează rezervările făcute

‘Sunt un tip curios și simt nevoia să merg să văd eu însumi’, a declarat luni cineastul de 59 de ani, luni, la proiecția filmului său în 3D.

Pelicula prezintă toate etapele expediției, de la visul din copilărie, până la conceperea minisubmarinului și la realizarea scufundării. Submarinul de 8 m lungime, botezat ‘Deepsea Challenger’, a fost echipat cu o cameră 3D și cu proiectoare puternice necesare pentru examinarea adâncurilor unde lumina nu a pătruns niciodată. Cineastul canadian, care este și inventator, a petrecut trei ore singur în submarin, pe fundul oceanului, timp în care a filmat și strâns eșantioane care vor fi studiate de biologi și geologi.

Citeste si:  UE urmează să câștige autorizația OMC pentru tarifele SUA săptămâna viitoare

Documentarul lui James Cameron are 90 de minute, a fost realizat în colaborare cu National Geographic și va fi lansat vineri în Statele Unite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata