Prognoză agrometeo: Seceta va continua să afecteze suprafeţe agricole din mai multe zone

17

Suprafețe agricole extinse din Dobrogea, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, nord-vestul Crișanei și centrul Transilvaniei se vor afla, în continuare, sub efectul fenomenului de secetă pedologică de la nivel moderat până la extrem, arată prognoza agrometeorologică valabilă până pe data de 11 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Pe fondul condițiilor meteorologice anunțate de către specialiști, din punct de vedere agrometeorologic, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură.

În același timp, pe suprafețe extinse din Dobrogea, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, nord-vestul Crișanei și centrul Transilvaniei, se va semnala seceta pedologică moderată, puternică și local extremă.

Din punct de vedere al stării de vegetație a culturilor agricole, per ansamblu procesele fiziologice ale acestora se vor desfășura în condiții normale, în aproape toată țara.

Citeste si:  Zece premii pentru olimpicii români participanţi la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

Totodată, în zilele cele mai calde, temperaturile maxime din aer ridicate din orele de amiază vor determina producerea fenomenului de ofilire temporară și răsucirea frunzelor la prășitoare.

La grâul de toamnă semănat în afara epocii optime se vor continua maturitatea în ceară (80-100%) și deplină (30-100%), precum și recoltarea. De asemenea, floarea-soarelui se va afla la înflorire (50-100%) și maturitatea în ceară (20-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în timp ce în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de alungire și îngroșare a axei hipocotile, cu un ritm normal de dezvoltare.

Conform prognozei agrometeorologice, în funcție de data semănatului, la porumb se va definitiva apariția paniculului (100%), continuându-se totodată înflorirea, mătăsirea și maturitatea în lapte (10-100%), pe aproape întreg teritoriul. Local, în zonele de câmpie se va continua maturitatea în ceară (10-60%), îndeosebi la hibrizii extra-timpurii și timpurii.

Citeste si:  TAMY-V COMP SRL - notificare privind deschiderea procedurii de faliment

Cartoful pentru consum își va continua creșterea lăstarilor laterali, tuberizarea, precum și veștejirea vrejilor la soiurile de vară, iar pomii fructiferi vor parcurge procesele de creștere a rodului și acumulare a zaharurilor, iar soiurile timpurii de măr, păr, prun, piersic, coacerea și recoltarea.

În majoritatea plantațiilor viticole se va înregistra creșterea lăstarilor și a boabelor, iar la soiurile de masă se va putea declanșa coacerea în ‘pârgă’.

Specialiștii ANM precizează faptul că, în condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) se vor putea efectua în bune condiții.

Sub aspect termic, în intervalul 5-11 august va predomina o vreme caldă în majoritatea regiunilor agricole, chiar caniculară în zonele de câmpie din sudul și sud-estul țării.

Citeste si:  Tenis: Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului WTA de la Madrid

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18 și 30 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, abaterile termice pozitive fiind cuprinse între 1 și 7 grade Celsius. În timp ce maximele aerului se vor încadra între 24 și 35 de grade Celsius, la nivelul întregii țări, minimele vor fi cuprinse între 12 și 24 de grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

În perioada analizată se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a țării, mai frecvente în zonele vestice și nord-vestice. În plus, se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata