ANSVSA: România nu exportă bovine şi carne de bovine în Federaţia Rusă; autorităţile ruse interzic ceva ce nu există

România nu exportă bovine, carne și produse din carne de bovine în Federația Rusă, deși Autoritatea federală sanitară veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a anunțat că suspendă, începând de miercuri, 6 august 2014, importurile de carne de vacă și bovine vii din România, potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

“România nu exportă bovine, carne de bovine și produse din carne de bovine în Federația Rusă. Autoritățile ruse interzic ceva ce nu există. România nu are relații comerciale de acest gen cu Federația Rusă”, precizează ANSVSA într-un comunicat remis miercuri.

Începând cu anul 1995, în România nu a fost înregistrat niciun caz de formă clasică sau atipică de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB), până la recenta depistare a acestui caz izolat la o carcasă de bovină din județul Cluj.

“Forma atipică de ESB depistată în țara noastră este un caz izolat și nu o epidemie. Autoritățile romane investighează în acest moment condițiile în care acest caz a apărut și informează în permanență organizațiile internaționale în domeniu”, se arată în comunicat.

Citeste si:  Tăriceanu: Există un mare risc pentru Băsescu să se trezească izolat pe scena politică internaţională

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a acordat României în luna iunie a acestui an certificatul prin care i se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru ESB. România a efectuat analize timp de șapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, ‘standardul de top din cele trei pe care le emite’.

Potrivit ANSVSA, România a efectuat în ultimii 19 ani un număr de 2.905 teste histopatologice pentru supravegherea ESB în perioada 1995 — 2002 și a analizat 868.246 de probe prin metoda testării rapide în perioada 2002—2013, toate având rezultate negative.

Autoritatea federală sanitară veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a anunțat că suspendă, începând de miercuri, importurile de carne de vacă și bovine din România, precizând că decizia este temporară și a fost cauzată de o epidemie de ‘encefalopatie spongiformă bovină’ (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune.

Decizia vine după ce marți președintele Vladimir Putin a ordonat Guvernului să elaboreze măsuri de ripostă la noile sancțiuni europene și americane adoptate săptămâna trecută contra Rusiei, pe care Occidentul o acuză că este implicată în conflictul din estul Ucrainei.

Citeste si:  Canicula bate recorduri, incendiind sate în Rusia

Știrea referitoare la suspendarea importurilor de carne de vită din România a fost publicată prima dată la începutul lunii iulie a acestui an.

La momentul respectiv, autoritățile sanitare veterinare din România au contrazis informațiile afirmând că Rusia nu importă bovine, carne de vită și produse din carne din România, iar ‘epidemia’ la care se face referire este de fapt un caz izolat, atipic de ESB, care nu pune în pericol sănătatea omului. De asemenea, în Romania nu s-a înregistrat niciodată forma clasică de ‘encefalopatie spongiformă bovină’ (ESB), au afirmat reprezentanții ANSVSA.

Din cele 178 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al României, 20 au standard de risc controlat, iar restul țărilor sunt cu risc nedeterminat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner