După o cursă de 10 ani prin spaţiu, sonda Rosetta s-a întâlnit cu cometa 67P

La capătul unei călătorii prin spațiu care a durat zece ani, sonda Rosetta, aparținând Agenției Spațiale Europene (ESA), s-a întâlnit cu unul dintre cele mai bizare obiecte din sistemul nostru solar, cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, conform BBC și AFP.

Conform programului misiunii, descrisă de unul dintre oamenii de știință din cadrul ESA drept „cea mai sexi și mai fantastică misiune realizată vreodată”, Rosetta se va apropia până la 100 de kilometri de cometa pe care trebuie să o observe, cometă aflată la peste 400 de milioane de kilometri distanță de Terra.

Confirmarea întâlnirii dintre sondă și cometă deschide o nouă etapă a misiunii, în care Rosetta va însoți cometa în periplul ei prin sistemul nostru solar.

Citeste si:  Consumatorii rău-platnici de energie electrică vor depune garanţii financiare la furnizorii de electricitate

De-a lungul istoriei omenirii, trecerile cometelor prin apropierea Pământului nu au rămas neobservate, fiind de obicei considerate drept mesageri ai unor evenimente importante sau ai unor catastrofe naturale. Oamenii de știință au lansat ipoteza că aceste comete, care s-au format în urmă cu 4,6 miliarde de ani, din materia rămasă după nașterea Soarelui și a planetelor care alcătuiesc sistemul solar, ar fi transportat apă, carbon și alte elemente esențiale care au contribuit la apariția vieții pe Pământ. Misiunea sondei Rosetta este menită să verifice această ipoteză.

Rosetta trebuie să se plaseze pe o orbită în jurul cometei 67P și să o însoțească în periplul ei prin spațiu spre Soare, timp de un an. Sonda este dotată cu 11 instrumente științifice (camere video, spectrometre) care vor oferi informații fără precedent despre structura și compoziția cometelor.

Citeste si:  Vânzările de maşini au crescut cu 30,2%, în primele 5 luni ale anului; Dacia este în fruntea clasamentului, la autoturisme

În cursul zilei de miercuri sonda Rosetta va executa o manevră care o va aduce pe o orbită controlată, hiperbolică, în jurul cometei. Această cometă se deplaseză cu viteza de 55.000 de kilometri pe oră, iar viteza sondei a fost ajustată astfel încât, în termeni relativi, odată ce se va plasa pe orbita aleasă, se va deplasa în jurul cometei cu viteza de 3,6 kilometri pe oră.

O astfel de manevră de poziționare a unui satelit de observații în jurul unei comete nu a mai fost încercată niciodată, iar cum semnalul radio de comunicare cu Rosetta are nevoie de 22 de minute pentru a ajunge la destinație (călătorind cu viteza luminii), manevrele de apropiere de cometă trebuie să fie preprogramate.

Citeste si:  Ruine ale unui vechi palat, descoperite sub Oraşul Interzis din Beijing

„Trebuie să ne apropiem cu mare grijă pentru că nu știm exact cum se comportă această cometă și nici cum se va comporta sonda pe orbita ei”, a comentat Dr. Matt Taylor, unul dintre oamenii de știință care se ocupă de această misiune.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata