Coaja strugurilor
Este tot mai cunoscută ca medicament, datorită studiilor din ultimii ani, care arată că mai ales coaja strugurilor negri sau roşii conţine substanţe cu un potenţial vindecător extrem de puternic. Dintre toate, fără îndoială, cea mai celebră este resveratrolul, care este secretat de către struguri atunci când sunt atacaţi de către ciupercile şi bacteriile parazite, la origini ea fiind, deci, o substanţă cu scop defensiv.
Ei bine, ajuns în organismul oamenilor ori al animalelor, acest resveratrol s-a dovedit a avea efecte terapeutice neobişnuit de puternice. În anul 2003, un biolog american, dr. David Sinclair, a descoperit că administrarea de resveratrol prelungeşte viaţa insectelor cu până la 54%. Apoi, în 2006, un grup de cercetători italieni au demonstrat că peştii hrăniţi cu suplimente de resveratrol trăiesc în medie cu 30% mai mult, sunt mai rezistenţi la efort şi, în plus, au o mult mai mare abilitate de a evita stimulii neplăcuţi.
Studii franceze arată că datorită resveratrolului consumat din belşug populaţia din zonele sudice este practic imună la bolile cardiace şi vasculare, rata acestor boli fiind cu 60% mai scăzută decât în alte regiuni. Resveratrolul nu este însă singura substanţă cu efecte vindecătoare din coaja strugurilor roşii sau negri, ea fiind ajutată în munca sa şi de vitamina C, de taninurile, de pigmenţii sau de vitamina P conţinute de către aceasta.
- Tratamente cu coajă de struguri
Hepatite virale A, B, C, D – studii recente au arătat faptul că pigmenţii care dau culoare închisă strugurilor, laolaltă cu resveratrolul, au un efect foarte puternic în această gamă de afecţiuni, altfel dificil de tratat. Pur şi simplu, aceste substanţe din coaja strugurilor blochează replicarea virusurilor hepatice şi opresc de multe ori evoluţia tuturor tipurilor de hepatită produsă de virus.
Cancerul localizat la nivelul tubului digestiv – Administrat pe cale orală sub formă de aliment, resveratrolul ajunge în măsura cea mai mare în contact cu formaţiunea tumorală, exercitându-şi din plin efectele de distrugere a celulelor maligne. În cancerul localizat la nivelul stomacului, intestinului subţire, intestinului gros, dar şi al gurii ori al esofagului, se recomandă consumul strugurilor cu tot cu coajă, dar şi al suplimentelor cu resveratrol.
Cancerul de sân şi de col uterin – resveratrolul din coaja de struguri are, pe lângă efectele sale anticancerigene menţionate, şi o foarte fină acţiune de reglare endocrină, ajutând la prevenirea tuturor formelor de cancer hormono-dependent. Studiile arată că femeile care consumă struguri şi alte alimente bogate în resveratrol (afine, mure, coacăze negre, varză roşie) sunt mult mai ferite de cancerul de sân şi de col uterin.
În mod paradoxal, efectul acestei substanţe este – se pare – cu atât mai puternic, cu cât persoana în cauză este mai înaintată în vârstă. Concluzia este simplă: dacă vreţi să vă feriţi de cancer, atunci „abuzaţi” în această toamnă de strugurii negri, care sunt unii dintre cei mai buni anticancerigeni cunoscuţi, mai ales pentru femei.
Sechele post-infarct – o cură cu struguri negri, consumaţi ca atare sau, mai bine, sub formă de suc, obţinut prin mixarea fructelor proaspete, este un adevărat elixir în primele săptămâni după infarctul miocardic. Studiile de medicină experimentală arată că resveratrolul acţionează direct la nivelul miocardului, opunându-se expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct.
Trombozele – consumul de alimente bogate în resveratrol, adică de struguri negri, de prune, de afine etc. împiedică formarea trombilor şi migrarea lor pe artere. Mai ales persoanele predispuse la tromboze, adică cele sedentare, cele care consumă carne şi proteine animale sau care fumează, ar trebui să aibă la fiecare masă alimente care să conţină resveratrol.
Litiază renală cu uraţi – o cură cu struguri negri, făcută acum, toamna, este sănătate curată pentru rinichi, în general, şi are efecte salvatoare pentru cei care sunt predispuşi la litiază urică, în special. Se consumă zilnic măcar 500 grame de struguri negri sau cât mai închişi la culoare, pe o perioadă de minim 18 zile. Acest tratament este un excelent profilactic şi pentru gută.