Ebola: OMS speră că un vaccin preventiv va fi disponibil în 2015

Un vaccin preventiv împotriva virusului Ebola dezvoltat de laboratorul britanic GSK ar putea face obiectul unor teste clinice luna viitoare și, dacă acestea vor fi concludente, va fi disponibil în 2015, a declarat directorul Departamentului de vaccinuri și imunizare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la postul francez de radio RFI.

Avem în vedere luna septembrie pentru a începe testele, mai întâi în Statele Unite și, cu siguranță, într-o țară africană, pentru că acolo este cazul acum, a declarat Jean-Marie Okwo Bele, într-un interviu din care sâmbătă au fost difuzate extrase pe site-ul postului de radio.

Citeste si:  Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului

Întrebat despre perspectivele de comercializare a vaccinului, el s-a arătat optimist: ‘Noi credem că, dacă vom începe în luna septembrie, spre sfârșitul anului putem avea deja rezultate’. ‘Și cum este vorba o urgență, putem implementa proceduri de urgență (…) astfel încât în 2015 să dispunem de un vaccin’, a adăugat oficialul în interviu, ce va fi difuzat integral la sfârșitul după amiezii de RFI.

În prezent, nu există niciun tratament specific pe piață pentru a trata sau preveni febra hemoragică Ebola provocată de un virus foarte virulent care ucide în câteva zile. Rata de deces (raportul între numărul de cazuri și numărul de decese) este mai mare de 50%.

Citeste si:  Petrescu (CPBR): Legea privind darea în plată va creşte comisioanele şi dobânzile în sistemul bancar

Mai multe vaccinuri sunt în stadiu de testare, în timp ce un tratament promițător, ZMapp, a fost testat pentru prima dată pe americani infectați în Africa, după ce a dat rezultate excelente pe maimuțe, scrie AFP.

OMS a decretat vineri, 8 august,  mobilizarea mondială împotriva epidemiei de febră hemoragică Ebola, pe care a declarat-o ‘urgență de sănătate de dimensiuni mondiale’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata