Fermierii se mai pot înscrie în agricultura ecologică până la 29 august 2014

21

Asociația Bio România recomandă tuturor fermierilor să se înregistreze ca operatori în agricultura ecologică în anul 2014, până la data limită de 29 august a.c., și să depună cereri pentru obținerea sprijinului financiar care ar putea ajunge la peste 600 de euro în anul 2015 pentru fermierii aflați în perioada de conversie.

„Asociația Bio România recomandă tuturor fermierilor, în special cei mici și mijlocii, să se înregistreze ca operatori în agricultura ecologică în anul 2014, până la 29 august a.c., data limită până când mai pot depune cereri pentru obținerea sprijinului financiar conform HG 759/2010, și care va fi plătit până la 30 iunie 2015. La solicitarea repetată a Asociației Bio România, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a solicitat și obținut de la Comisia Europeană o suplimentare a sumei ce va fi distribuită fermierilor care intră în conversie în anul 2014”, a declarat Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România, într-un comunicat.

Conform calculelor Asociației Bio România, fermierii aflați în perioada de conversie ar putea primi, în 2015, peste 600 de euro, conform HG 759/2010.

Citeste si:  Ministerul Agriculturii pregăteşte ajutoare de minimis în agricultura ecologică şi apicultură

De asemenea, reprezentanții Bio România afirmă că pe lângă subvenția pe care o vor primi pentru conversie, începând din 2015 până în anul 2020, prin Programul National de Dezvoltare Rurală, „agricultura ecologică va beneficia de sume record, pornind de la 250 euro/ha/an, până la 400 euro/ha/an, în funcție de tipul de cultură”.

În viitorul Program Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, agricultura ecologică are alocată o sumă de 200 de milioane de euro, a anunțat la finele lunii aprilie secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice.

„În viitorul program PNDR 2014-2020, avem alocată o sumă consistentă de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologică. Poate nu este suficientă, dar căutăm în continuare soluții ca să susținem acest sector care în ultima perioadă a adus plus valoare în economia României. Dacă ne uităm pe balanța comercială, care este pe plus în 2013 (…) o parte din acest plus vine și din sectorul agriculturii ecologice. Ne dorim ca și în viitor să se întâmple astfel de lucruri cu același succes”, a spus, în 29 aprilie, oficialul MADR.

Citeste si:  Constantin: Toţi fermierii înregistraţi la APIA vor avea acces la facilităţile privind achiziţia de terenuri

Botănoiu a mai afirmat că produsele românești sunt mult mai sănătoase decât cele din celelalte state din UE, în condițiile în care România folosește în agricultură, pe hectar, de 10 ori mai puține chimicale.

„România utilizează 25 de kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda care utilizează de 10 ori mai mult pe hectar, ceea ce ne permite să spunem că majoritatea produselor românești, inclusiv cele care provin din agricultura convențională, sunt mai sănătoase și mai curate decât cele provenite din vechile state membre. Și Polonia și Ungaria folosesc cantități duble față de ce folosim noi astăzi”, a explicat Daniel Botănoiu.

Bio-România susține ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie primă convențională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole convenționale, iar în procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA să rămână 24%.

Citeste si:  Ziua Unirii Principatelor, aniversată, în premieră, ca sărbătoare naţională (galerie foto)

De asemenea, acele alimente, care sunt extrem de periculoase pentru sănătate, ar trebui să fie suprataxate cu o cotă mai mare de 24%, în special cele care conțin mai mulți aditivi alimentari.

Pentru introducerea TVA Verde asociația Bio România a lansat o petiție online, care poate fi semnată de oricine dorește să susțină această măsură pe site-ul Bio-România.

România are un potențial imens în agricultura ecologică, cu o suprafață de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru producție și alte 500.000 de pajiști și un număr de 15.000 de operatori înregistrați în sistem la finele anului 2013. România exportă 80% din producție, în special materie primă și foarte puține produse procesate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata