Kovesi: DNA colaborează în dosarul achiziţiilor IT cu alte state; mita – 60 milioane euro

14

În dosarul achizițiilor IT se colaborează cu instituții din străinătate financiare și judiciare, existând anchete deschise și în alte state din Europa, a declarat, luni, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, adăugând că prejudiciul estimativ este, până în prezent, de 60 de milioane euro.

„Sunt foarte multe comisii rogatorii în curs către instituții din alte state. Nu pot să fac foarte multe precizări până la acest moment, dar este important, în momentul în care vom primi acele răspunsuri de la instituții financiare, de la autorități judiciare, pentru că sunt anchete care sunt deschise și în alte state din Europa, și în momentul în care vom primi și acele informații cu siguranță o să putem să dăm mai multe detalii. (…)

Citeste si:  Procurorii prelungesc cu 30 de zile interdicţia lui Dan Diaconescu de a părăsi ţara

Colaborăm cu instituții din străinătate atât financiare cât și judiciare cu privire la încheierea acelor contracte, cu privire la anumite tranzacții financiare care au avut loc prin conturi din străinătate. Vom verifica și acele tranzacții financiare făcute prin offshore-uri, suntem în această procedură”, a spus Kovesi la Adevărul Live.

Ea a precizat că în acest dosar este și o sesizare a Corpului de Control, care a vizat ”câteva” contracte adiționale.

„Firesc este să verifici și contractul inițial, în baza căruia contractele adiționale au fost întocmite, ceea ce procurorul de caz a și făcut. (…) Până în acest moment, informațiile sunt că o sumă de zeci de milioane de euro a fost dată cu titlul de mită. (…) Nu avem niciun prejudiciu exact (…) În jur de 60 de milioane de euro, n-aș putea să vă dau o cifra exactă, pentru că ea s-ar putea pe parcursul administrării probelor să crească sau să scadă, dar s-a dat cu titlul de mită prin conturi bancare sau direct, unor persoane fizice sau chiar prin intermediul unor societăți comerciale”, a susținut șeful DNA.

Citeste si:  DNA: Radu Mazăre, urmărit penal pentru trei fapte de abuz în serviciu

Kovesi a menționat că, în dosarul privind anchetarea acestor contracte, printre care și cele încheiate cu Microsoft și EADS, este începută urmărirea penală cu privire la faptă și că au fost audiate zeci de persoane din ministerele și instituțiile care au avut legătură cu încheierea acestora.

„Au fost citați și foști miniștri și foști parlamentari, foști directori de instituții. O parte din ei au venit, o parte urmează să fie audiați. (…) Nu este începută urmărirea penală față de persoane, dar pot să vă spun că se administrează probatoriul și în momentul în care se conturează indicii pentru începerea urmăririi penale și față de persoane, procurorul, cu siguranță, va face acest lucru, dar trebuie făcute aceste verificări prealabile, preliminare, pentru a stabili exact dacă anumite persoane sunt indicii că au comis fapte penale sau nu”, a adăugat procurorul șef al DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata