Parisul, împreună cu UE, va examina posibilitatea de a livra arme Irakului

21

Franța, în strânsă legătură cu celelalte țări din UE, va examina posibilitatea de a trimite „într-un mod sigur” arme kurzilor și irakienilor, a afirmat duminică ministrul francez de externe, Laurent Fabius, calificând ca „genocid” violențele comise de jihadiști în nordul Irakului, potrivit AFP.

„Va trebui, într-un fel sau altul, să li se trimită într-un mod sigur (irakienilor, printre care și kurzilor) materiale care să le permită să se apere și să contraatace. Vom analiza asta în următoarele zile în strânsă legătură cu europenii”, a declarat Laurent Fabius la postul de televiziune France 2. El a răspuns astfel unei întrebări legate de posibilitatea pentru Franța de a trimite arme luptătorilor kurzi care încearcă să respingă ofensiva jihadiștilor Statului Islamic (SI).

Citeste si:  Parisul a fost desemnat cel mai admirat oraş din lume

„În ce privește armamentul, este adevărat că reprezentanții kurzilor și, în general, irakienii mi-au spus până la ce punct califatul islamic pe care îl numesc deține arme sofisticate, confiscate de la armata irakiană”, a afirmat șeful diplomației de la Paris.

Demnitarul francez a făcut aceste declarații la Erbil, capitala Kurdistanului irakian unde și-a petrecut o parte a zilei de duminică. „Chiar în momentul în care vorbim, sunt mii de persoane în masivul Sinjar care, dacă nu li se vor parașuta alimente, vor muri”, a subliniat el, la sfârșitul întrevederilor cu reprezentanți ai minorităților religioase persecutate, printre care yazidi.

Citeste si:  Criză socială în Franţa: Parisul, inundat de gunoaie

„În două sate sunt mii de persoane încercuite, iar 500 de femei se află într-o închisoare unde sunt amenințate că vor fi violate. Califatul (SI) le-a spus: . Dacă asta nu se numește genocid, nu mai știu cum s-ar putea numi”, a afirmat Laurent Fabius.

Șeful diplomației franceze a reafirmat că Parisul nu va interveni militar în Irak fără undă verde din partea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și în absența unei amenințări directe la adresa cetățenilor francezi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata