Sărbători religioase – 11 august

Ortodoxe

Sf. Ier. Nifon, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mare mc. Evplu, arhidiaconul

Greco-catolice

Sf. m. Euplu; [Sf. Clara de Assisi]

Romano-catolice

Ss. Clara, fc.; Suzana, m.

Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, pomenit în calendarul creștin ortodox la 11 august, s-a născut în Grecia, la începutul secolului al XV-lea, numele din botez fiind Nicolae. A intrat din tinerețe în viața monahală. A fost hirotonit diacon și preot în Muntele Athos la Mănăstirea Dionisiou.

După moartea mitropolitului de Tesalonic, Sfântul Nifon a fost ales în scaunul mitropolitan. În această calitate, de mitropolit al Tesalonicului, a participat la Sinodul de la Constantinopol din anul 1488, în care s-au respins hotărârile de unire cu Roma luate la Sinodul de la Florența în anul 1439.

În anul 1486, Sfântul Nifon a fost ales să ocupe scaunul patriarhal al Constantinopolului; a fost alungat din această înaltă demnitate clericală în anul 1488 și rechemat în 1489. În anul 1498 a fost surghiunit la Adrianopole unde, l-a întâlnit pe domnitorul muntean Radu cel Mare (1495-1508). Împreună cu acesta a ajuns în Țara Românească unde a organizat cu înțelepciune viața bisericească a țării. În urma unei dispute cu voievodul muntean, Sfântul Nifon a părăsit Țara Românească, plecând la Muntele Athos, unde a și murit, la vârsta de 90 de ani.

Ajuns la domnie Neagoe Basarab (1512-1521), care îl avusese părinte spiritual pe Sfântul Nifon, a făcut demersuri la Sfântul Munte pentru a-i aduce în țară sfintele moaștele. Astfel, racla cu moaștele Sfântului Nifon a stat o vreme la Mănăstirea Dealu, deasupra mormântului lui Radu cel Mare. Ulterior din acestea au mai rămas în țară capul și o mână, care au fost depuse inițial la Mănăstirea Curtea de Argeș, ctitorie a lui Neagoe Basara (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

b, apoi au fost mutate la Mitropolia Olteniei.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.