Robin Williams, clovnul trist al Hollywood-ului

A făcut să râdă generații întregi cu ‘Mrs Doubtfire’, să viseze cu ‘Dead Poets Society’ și a fost ‘geniul genial’ din ‘Aladdin’, însă Robin Williams a avut mereu un aer de tristețe. Filme precum ‘Good Morning Vietnam’ sau ‘Good Will Hunting’, care i-a adus un Oscar, i-au creat portretul de cel mai trist clovn al Hollywood-ului, notează marți EFE.

Regretatul actor Christopher Reeve a povestit că prima persoană care l-a făcut să râdă după ce a rămas paraplegic în urma căderii de pe cal a fost Robin Williams. Cei doi au fost colegi la Julliard School și erau prieteni de-o viață. Când Reeve a fost internat la spital, Williams s-a deghizat într-un doctor rus venit să-i facă o colonoscopie.

Râsul era pentru el un mod de a-și ascunde lacrimile, iar azi zvonurile de sinucidere se cern tragic în jurul morții unuia dintre cei mai mari comici ai Hollywoodului. Robin Williams, născut la Chicago, în 1951, a știut de tânăr să îmbine geniul irezistibil și o logoree fără pereche cu o viață personală presărată de slăbiciuni.

Citeste si:  Crimeea: Forţele ruse au preluat, parţial, controlul asupra a două baze de rachete

Înainte de a face saltul pe marele ecran a studiat Științe Politice, o pasiune la care nu a renunțat și care l-a determinat să facă declarații acide la evenimentele publice, precum cea de la premierea filmului ‘The Final Cut’, la Berlin, când la conferința de presă a spus că ‘nu știe de ce se caută arme chimice în Irak, când ar fi mai ușor să verifice facturile Pentagonului’.

Pe marele ecran a debutat mai târziu, dar a fost în stil mare, cu neuitatul rol din ‘Good Morning Vietnam’ al regizorului Barry Levinson, care i-a adus prima nominalizare la Oscar. Reputația de actor s-a consolidat odată cu filmul ‘Dead Poets Society’ de Peter Weir, în care a jucat rolul unui profesor care își deschide sufletul în fața elevilor săi.

Citeste si:  Robin Williams avea "probleme serioase cu banii"

A urmat apoi ‘The Fisher King’, în care a evoluat sub îndrumarea idolului său de comedie Terry Gilliam (din trupa Monty Python), iar Disney s-a gândit la el pentru rolul geniului din ‘Aladdin’, un fabulos succes de casă. Interpretarea lui a fost atât de memorabilă încât s-a cerut a patra nominalizare la Oscar pentru cea mai bună ‘dublare’ a unui personaj de desene animate.

Steven Spielberg a văzut în el actorul ideal pentru a interpreta un Peter Pan matur și sătul de viață, care se întoarce în Neverland pentru a-și rezolva problemele. ‘Mrs. Doubfire’, în care s-a transformat într-o minunată dădacă britanică pentru a petrece mai mult timp cu copiii săi, i-a adus un Glob de Aur și recunoștința a milioane de spectatori.

Citeste si:  Actorul Al Pacino, creator al unor personaje de legendă, a împlinit 75 de ani

Premiul Oscar avea să vină la a patra sa nominalizare, în 1997, pentru rolul secundar din ‘Good Will Hunting’. La ceremonia de decernare, Robin Williams a rămas pentru prima dată fără cuvinte în fața ovațiilor colegilor săi.

De atunci rolurile sale au fost minore, dar memorabile în filme ca ‘Night at the Museum’ sau ‘Happy Feet’. În 2006 a urmat o cură de dezintoxicare după ce și-a recunoscut dependența de alcool, iar în 2009 a suferit probeleme cardiace. Se anunțase o continuare la ‘Mrs. Doubfire’ și alta la ‘Night at the Museum’, iar noua lui căsnicie cu Susan Schneider era aparent stabilă.

Williams a avut o viață sentimentală oarecum haotică din care au rezultat trei copii din alte două căsnicii.‘Viața îți dă o mică scânteie de nebunie. Nu trebuie să o pierzi niciodată’, a spus odată actorul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata