Tripleţi de panda, născuţi la o grădină zoologică din China

19

Tripleți de urs panda s-au născut la sfârșitul lunii iulie într-o grădină zoologică din China, aceasta fiind un eveniment extrem de rar, considerat un ‘miracol’, ținând seama de marea dificultate de reproducere a acestor urside în captivitate, relatează marți AFP.

Cei trei pui de panda s-au născut pe 29 iulie la Safari Park Chimelong din Guangzhu (sau Canton, sudul Chinei). ‘Este o minune. Au 15 zile și au trăit mai mult decât oricare alți tripleți’, a declarat AFP Dong Guixin, directorul parcului. Mama lor, Juxiao, al cărei nume înseamnă ‘zâmbet de crizantemă’, provine de la Centrul chinez de protecție și cercetări asupra urșilor panda gigant din Wolong (Sichuan, sud-vestul țării). După naștere, puii au fost puși în incubator, fiind apoi duși înapoi la mamă pentru alăptare. Nu se cunoaște încă sexul micilor panda, așa încât vor fi botezați mai târziu.

Citeste si:  Xi Jinping susține că ascensiunea Chinei este de neoprit

Un membru al personalului rezervației naturale Wolong, de unde provine Juxiao, apreciază că este prea devreme pentru a considera puii în afara oricărui pericol. Se poate afirma acest lucru numai după ce vor împlini șase luni.

Tripleții au fost concepuți pe cale naturală, părinții lor fiind Juxiao (12 ani) și Linlin (18 ani). Rata mortalității nou-născuților panda este ‘extrem de ridicată’, amintește directorul parcului.

Prima naștere de tripleți panda a fost anunțată în 1999, când o femelă de 15 ani a născut puii după inseminare artificială. Cel mai mic a murit însă la trei zile de la naștere din cauza unei probleme la vezică.

Citeste si:  Students from 11 university centres to protest in front of Ministry of Education

Urșii panda au habitatul în munții din sud-vestul Chinei, unde au fost inventariate circa 1.600 de exemplare. Potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF), al cărui animal emblematic este, ursul panda gigant este amenințat cu dispariția mai ales din cauza reducerii habitatului său. Se pare că, între 1974 și 1989, a pierdut jumătate din spațiul împădurit în care trăia.

Urșii panda gigant se hrănesc exclusiv cu bambus, cântăresc în jur de o sută de kilograme și măsoară 1,80 m. Particularitatea lor este că au șase degete. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata