O invenţie pe zi: Lanterna

16

Lanterna este o sursă de lumină portabilă, alimentată cu energie electrică. Sursa de lumină este un bec incandescent mic sau un LED, montat într-un reflector, închis cu un capac transparent. Sursa de energie o constituie una sau mai multe baterii, aflate în interiorul unei carcase de protecție împreună cu reflectorul și cu un întrerupător.

Istoricul lanternei este legat de inventarea și evoluția bateriilor. Lanterna a evoluat, de asemenea, odată cu becurile și întrerupătoarele, care au cunoscut și ele, în timp, îmbunătățiri.

În 1896 s-a inventat prima baterie cu celulă uscată, care era perfectă pentru aparatele electrice portabile. Lampa electrică portabilă oferea avantaje față de lămpile pe combustibil, deoarece era inodoră, nu scotea fum și totodată emitea mai puțină căldură decât acestea.

Citeste si:  Ungaria deschide calea pentru construcţia conductei South Stream

În 1898 inventatorul britanic David Misell a creat prima lanternă, el obținând, pe 10 ianuarie 1899, brevetul pentru această invenție. Aparatul construit de Misell era alimentat de baterii ‘D’ (baterii cu celulă uscată) așezate într-un tub de hârtie și avea la capăt un reflector de alamă. Patentul pentru fabricarea acestei lanterne a revenit companiei American Electrical Novelty and Manufacturing. Compania a donat câteva lanterne poliției din New York, care s-a declarat mulțumită de calitatea acestora.

Dezvoltarea, la începutul secolului al XX-lea, a becului cu filament de tungsten (wolfram), mult mai eficient decât filamentul de carbon al becului inventat de Edison, precum și evoluția bateriilor au dus la îmbunătățirea lanternelor, care au fost tot mai căutate. Ulterior, au apărut modele de lanternă care oferă și opțiunea reîncărcării.

Citeste si:  Vice-Premier Dan Nica asks prefects to finalize projects whose deadlines expired

Lanternele sunt de diferite tipuri, mărimi și au diferite întrebuințări: lanternele de mână, lanterne speciale pentru mineri (montate pe cap, lăsând mâinile libere), lanterne care pot fi folosite sub apă ș.a. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata