Ucraina: Reporteri fără Frontiere denunţă un proiect de lege „draconic” asupra mass-media

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a denunțat marți un proiect de lege „draconic” votat în primă lectură în parlamentul ucrainean, ce permite autorităților să interzică mass-media din motive de „securitate națională” fără un ordin judecătoresc, notează AFP.

„Reporteri fără Frontiere denunță cu fermitate restricțiile activității mass-media prevăzute” de text, a anunțat organizația într-un comunicat.

„Adoptarea definitivă a acestui proiect de lege ar reprezenta un recul major pentru libertatea de informare” în Ucraina, a declarat Johann Bihr, responsabil RSF al biroului Europa de Est și Asia Centrală, citat în comunicat.

Citeste si:  Jocurile Paralimpice de la Soci debutează vineri, în plină criză ruso-ucraineană

„El conferă (autorităților) puterea exorbitantă de a ordona cenzura cea mai largă, pe criterii extrem de vagi, și fără nicio protecție”, a adăugat el.

Proiectul de lege ar permite Consiliului de securitate națională și apărare al Ucrainei, sub controlul președintelui Petro Poroșenko, să interzică difuzarea de mass-media locale sau internaționale, fie că este vorba de ziare, site-uri, posturi de radio sau de televiziune.

Deputații au adoptat proiectul marți în primă lectură și urmează să examineze din nou textul joi.

Ucraina și Rusia s-au angajat de la începutul crizei și conflictului dintre forțele loialiste și rebelii proruși într-un război de propagandă intensă, dublat în intensitate după prăbușirea zborului MH17 în iulie.

Citeste si:  Viitura din Ucraina se va propaga în România, în următoarele ore

Jurnaliștii plătesc un tribut greu în conflictul din Ucraina, cu trei jurnaliști ruși uciși în iunie și un fotograf italian decedat cu asistentul său rus la sfârșitul lunii mai.

Rusia a deschis o anchetă marți asupra „răpirii” unui jurnalist în Ucraina al agenției ruse de presă Ria Novosti, care nu a mai dat niciun semn de viață de o săptămână, probabil arestat de autoritățile ucrainene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata