REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Fricandele şi Alivenci

33

Săptămâna aceasta vă propunem ”Fricandele” şi ”Alivenci”. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Fricandele

Toacă foarte mărunt rămăşiţe de carne friptă cu puţină ceapă şi coajă de lămâe; amestecă o lingură de unt, trei ouă întregi, o jumătate de franzelă muiată în lapte dulce şi stoarsă bine, puţin ienibahar şi scorţişoară; presară franzelă pe masă, tăvăleşte câte o lingură de tocătură într-însa, prăjeşte fricandelele în unt şi dă-le la masă pe zarzavat.

Citeste si:  REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Plachie de pui, de găină, sau de curcă şi Budincă de vişine cu migdale

Alivenci

Ia 1200 grame de brânză foarte proaspătă, 75 sau 90 grame de mălai (făină de păpuşoiu), după cum se nemereşte de moale, 12 ouă, scoţând 6 albuşuri, apoi frământă-le şi pisează-le cu sare trebuitoare în piuliţă de marmură şi dă-le prin sită.

Pregăteşte frunze de tei sau de hrean, unge aceste frunze cu lapte şi pune-le câte o lingură din brânza aceea, aşează-le binişor cu mâna udă de lapte într-o rotunzime, pune-le pe tavă şi aşază-le în cuptor cu un foc lin.

Citeste si:  Reţete vechi de 100 de ani: Macaroane în loc de supă şi şerbet de flori de tei

Apoi pregăteşte o strachină scoate alivencile din cuptor, pune-le pe o masă, ia-le de pe la toate frunzele, aşează-le într-o strachină şi toarnă unt foarte proaspăt deasupra lor. Înveleşte-le îndată, şi pregăteşte smântână proaspătă într-o farfurie, ca cine ar avea poftă, să le mănânce cu smântână.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata