Assos, o staţiune încărcată de istorie pe coasta turcească a Mării Egee

Una dintre cele mai frumoase stațiuni turcești de pe coasta Mării Egee este Assos (Behramkale), un loc cu o istorie bogată care oferă turiștilor numeroase motive pentru a o vizita: obiective istorice, priveliști impresionante, plaje generoase, hoteluri și restaurante ospitaliere.

Situată la mai puțin de 100 de kilometri de Canakkale, stațiunea este împărțită în două — noul și vechiul Assos. Localitatea modernă este formată din case de piatră împrăștiate până la poalele unui templu dedicat zeiței Atena, de unde se poate admira o priveliște superbă a insulei grecești Lesbos. De aici se intră în zona veche, cu obiective datând din perioada romană, înainte de a ajunge în port, un loc de o frumusețe uluitoare, cu baruri, restaurante și cafenele și unde mai multe depozite elegante din piatră au fost transformate în hoteluri.

Fondat de vechii greci în anii 1.000-900 î.Hr, Assos a trecut prin mai multe stăpâniri de-a lungul îndelungatei sale existențe, aflându-se succesiv sub conducerea coloniștilor din Lesbos, a perșilor, romanilor, bizantinilor și, ulterior, sub stăpânire otomană, din anul 1330. În secolul al IV-lea d.Hr., perșii au cucerit Assos din mâinile grecilor, însă au fost alungați câțiva ani mai târziu de Alexandru cel Mare. Mai târziu, orașul a intrat sub controlul regilor din Pergam, până când a fost înghițit de Imperiul Roman în 133 d.Hr. Prosperitatea orașului s-a redus însă după perioada romană, ajungând să fie doar o mică așezare, pe toată perioada bizantină până în timpurile moderne.

Citeste si:  Bilanţurile se vor depune, din nou, la Finanţe. Termen limită: 13 august 2010

În 1981, o echipă de arheologi a început excavarea Assos-ului și a împrejurimilor sale, iar lucrările arheologice au dus la descoperirea unei necropole, a unui amfiteatru și a unei agora. Din momentul în care Assos a obținut statutul de sit arheologic protejat, în urmă cu 30 de ani, autoritățile au interzis construirea de noi clădiri în interiorul vechilor ziduri, permițând doar restaurarea celor 150 existente.

Cea mai impresionantă structură din ruinele vechiului Assos este, fără îndoială, amfiteatrul, construit în secolul al III-lea î.Hr, care oferea spectatorilor o priveliște panoramică asupra mării, în timp ce se delectau cu spectacolele din arenă. Alte atracții includ impresionantele ziduri vechi ale orașului, poarta elenistică, alcătuită din două turnuri masive, sala de sport, agora și necropola. Unele dintre ruine au fost reconstruite.

Citeste si:  Emil Boc: Solution proposed by IMF for Romania to increase taxes would have compromised hope of economic revival

Dar cel mai cunoscut sit rămâne Templul Atenei, situat pe creasta unui vulcan inactiv. Templul, construit în stil doric, în jurul anului 600 ani î.Hr., oferă priveliști spectaculoase, atât asupra Insulei Lesbos, aflată la doar 12 kilometri distanță, cât și asupra ruinelor anticului Pergam.

Deși nu a rămas prea mult din templu, acesta este singurul exemplu de arhitectură în stil doric din regiunea Anatoliei. Aici poate fi vizitată și moscheea Murad Hüdavendigar, construită în secolul al XIV-lea după un plan pătrat, cu un singur minaret și asemănătoare ca stil moscheilor din orașul Bursa.

Cel mai faimos dintre vechii locuitori ai Assos-ului este, probabil, Aristotel, care a fondat în oraș o academie de filosofie. Filosofului i-a plăcut atât de mult la Assos, încât s-a căsătorit aici cu Phythias, fiica adoptivă a regelui Hermias, un elev eunuc al filosofului grec Platon. Odată ajuns la putere în acest loc, Hermias s-a decis să pună practică unele dintre ideile profesorului său cu privire la orașul-stat ideal. O statuie modernă a lui Aristotel este azi amplasată la intrarea în oraș, iar turiștii care aleg să vină vara în stațiune pot urma cursuri de filosofie.

Citeste si:  Un "Pompei subacvatic", descoperit în apropierea insulei greceşti Delos

Un alt vizitator faimos al orașului a fost Sfântul Pavel, care a poposit aici în timpul celei de-a treia călătorii misionare în Asia Minor, între anii 53-57 d.Hr., în drum spre Lesbos.

Dar Assos nu înseamnă doar istorie, ci are și plaje generoase, precum cea din Golful Kadirga, una dintre destinațiile preferate de turiști, situat la doar 2 kilometri de Assos și prețuit pentru apa sa limpede premiată cu Steag Albastru, garant al standardelor de calitate. Plaja este plină de șezlonguri și umbrele, iar de-a lungul coastei se află mici restaurante încântătoare. La sfârșit de săptămână și în plin sezon, Assosul este o stațiune extrem de aglomerată, iar în iunie este o destinație populară pentru grupurile de elevi după examenele de la începutul lunii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata