AmCham consideră necesară alocarea de fonduri europene pentru susţinerea unei economii de tip SMART

31

AmCham consideră necesară alocarea de fonduri europene pentru susținerea unei economii de tip SMART, acesta fiind una dintre recomandările asociației cu privire la prioritățile pentru accesarea fondurilor structurale și de investiții în perioada de programare financiară 2014-2020.

Președintele grupului de lucru pentru Fonduri Structurale și Achiziții Publice din cadrul AmCham România, Daniela Nemoianu, a arătat, într-un comunicat remis miercuri , că recomandările membrilor asociației vizează susținerea dezvoltării unei economii de tip smart și încurajarea sectorului privat, în special IMM-uri, necesitatea creșterii capacității și performanței administrative, dezvoltarea infrastructurii, precum și integrarea priorităților naționale trans-sectoriale, astfel încât profilul de competitivitate al  României să poată fi optimizat.

De asemenea, AmCham consideră necesară necesare crearea de locuri de muncă și modernizarea educației, inclusiv prin includerea unor măsuri de încurajare a unităților preșcolare, educației terțiare prin parteneriate între universități, mediul de afaceri și parteneri sociali, precum și a unui sistem de învățare dual (învățare + locuri de muncă cu normă parțială).

Citeste si:  Exporturile României de produse alimentare şi animale vii au totalizat peste un miliard de euro, în primele 4 luni

Cu privire la performanța sistemului, membrii AmCham recomandă: creșterea performanței sistemului de management și control al ESI (programare, coordonare, implementare, design instituțional, management și control, introducerea mecanismelor de alertă timpurie), implementarea unor mecanisme de prevenire a corecțiilor financiare, îmbunătățirea capacității instituționale, utilizarea extinsă a instrumentelor financiare, modernizarea regimului achizițiilor publice conform noilor directive europene și utilizarea eficientă și intensivă a asistenței tehnice.

‘Pe fondul nivelului redus al investițiilor directe în economie și al atitudinii prudente a investitorilor cauzată de contextul geo-politic din regiune, crearea unor mecanisme funcționale și performante de injecție a resurselor publice, inclusiv a finanțării europene, în economie trebuie să fie o preocupare centrală a autorităților române. În contextul necesității creșterii competitivității economiei românești este necesară o mai mare concentrare tematică și o filtrare a priorităților strategice naționale, în directă corelare cu impactul sistemic pe termen mediu și lung și cu sursele de finanțare disponibile’, consideră Valeriu Nistor, președintele AmCham România, în comunicatul asociației.

Citeste si:  Avem companii de stat care nu ştiu să folosească banii obţinuţi din listarea la bursă

În context, AmCham România a salutat recenta adoptare de către Uniunea Europeană a Acordului de Parteneriat cu România, pentru accesarea de către țara noastră a fondurilor structurale și de investiții puse la dispoziția statelor membre în cadrul programării financiare 2014-2020. De-a lungul procesului de elaborare și revizuire a Acordului de Parteneriat, AmCham România, prin grupul de lucru dedicat Fondurilor Structurale și Achizițiilor Publice, a furnizat Ministerului de resort, precum și ministerelor de linie implicate în procesul de negociere și programare, recomandările și propunerile membrilor AmCham pentru optimizarea acestuia în vederea facilitării unui proces eficace si coerent de absorbție a fondurilor europene aferente noii perioade de programare financiară.

AmCham România precizează că va continua să promoveze în dialogul cu autoritățile aceste priorități ce pot constitui puncte de referință atât în vederea stabilirii unor alocări financiare adecvate cerințelor din piață, creșterii competitivității României, cât și în evitarea unor piedici precum cele întâlnite în perioada 2007 — 2013.

Citeste si:  PMB ar putea contracta o finanţare rambursabilă

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este cea mai reprezentativă asociație profesională de afaceri, înființată în anul 1993 de un grup de companii americane. AmCham România reunește în prezent 360 de companii americane, internaționale și locale care au cumulat investiții totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 200.000 de locuri de muncă. AmCham România este ferm angajată în facilitarea unui dialog deschis între comunitatea de afaceri și autoritățile centrale, promovând soluții și priorități pentru îmbunătățirea mediul de afaceri și creșterea competitivității economice a României în plan regional și european. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata