Baia Populară Sibiu, copia fidelă a băii din München

Cel mai vechi spa din România, Baia Populară Sibiu este una din cele două băi populare care încă mai există la noi în țară și care face concurență serioasă spa-urilor private din municipiul Sibiu, fiind practic locul unde aproape toți copiii din oraș au învățat să înoate.

„Anul acesta, în 11 decembrie, Baia Populară Sibiu împlinește 110 ani. Am reușit să văd nu doar planurile făcute de un arhitect neamț, Baia fiind construită în cinci ani de constructori aduși de la Viena, Budapesta și Cluj, ci și cum arăta la început. Am făcut rost de pe ‘e-bay’ de un ziar vechi, străin, în care este un articol despre Baia Populară Sibiu și Baia Populară de la München, în care se descrie cum s-a realizat cea de la Sibiu. Noi dorim să asigurăm servicii de calitate clienților, dar și să păstrăm specificul acestei Băi”, a declarat directoarea Ioana Dăncăneț.

Potrivit acesteia, nu doar Baia Populară e funcțională de la 1904, ci și centrala acesteia și chiar și o masă imensă de călcat cu aburi, făcută special la Viena. Încă de la intrarea în Baia Populară Sibiu, pe perete un ceas vechi de la 1904 îți arată cât e ora, acesta având un mecanism mecanic, original, cu bătăi pe secundă. În curtea Băii Populare Sibiu se mai poate vedea și turnul de apă, căci aici, la început, se aducea apă cu cisterna, de la zeci de kilometri distanță, de la Sadu, iar apa se schimba săptămânal.

Citeste si:  Copiii cu taţi fumători sau foşti fumători întâmpină un risc crescut de îmbolnăvire de astm

„Baia Populară Sibiu e un loc căutat zilnic de cel puțin 200 de clienți, din care foarte mulți copii. Lunar avem cel puțin 6.500 de clienți, însă iarna, putem ajunge la peste 8.000”, explică Ioana Dăncăneț.

La Baia Populară Sibiu foarte mulți copii vin să învețe să înoate. Unul din instructorii de înot este Adrian Gânju, care timp de zece ani a fost instructor în SUA, unde i-a învățat să înoate pe copiii Madonnei.

La Baia de la Sibiu vin însă și adulți la tratament, pentru că este unul din locurile unde se pot face băi alternative, cu apă caldă și rece, care ajută la circulația sângelui. De asemenea, doar la Baia Populară din Sibiu se poate face saună româno-irlandeză, unică în România.

Citeste si:  Fondurile de pensii administrate privat nu s-au confruntat cu riscuri majore în zona investiţională

Primăria Sibiu continuă și în acest an investițiile la Baia Populară Sibiu. În prezent, sunt în curs lucrările de modernizare a saunei, aceasta fiind închisă publicului până în luna septembrie. Sauna Băii Populare a fost construită acum 110 ani, fiind o saună romano-irlandeză, unică în România. Complexul supus în prezent modernizării este alcătuit dintr-o saună umedă, o saună uscată, 32 de cabine de sudație, două bazine pentru băi alternative (unul cald cu apă la o temperatură de 35 de grade și unul rece cu apa la temperatura de 10 grade), dușuri și spații pentru masaj.

Lucrările prevăzute în contract includ placarea ambelor bazine cu mozaic de sticlă, amenajarea instalațiilor de filtrare și recirculare a apei din cele două bazine cu nisip cuarțos, instalarea unui echipament de transfer termic — schimbătoare de căldură automate și instalarea unor sisteme automatizate care să măsoare și să controleze dozarea clorului și PH-ului la dezinfecția și tratarea apei din bazine. Și finisajele vor fi refăcute prin înlocuirea placărilor existente. Valoarea acestui contract de lucrări este de 165.000 de lei, fără TVA.

Citeste si:  JO 2014: Zece mari momente ale Jocurilor de la Soci

Salonul de frizerie a fost și acesta modernizat, fiind mutat ca spațiu de la parter, la etajul clădirii. Lucrările au presupus amenajarea rețelelor electrice, a rețelelor de apă și canalizare, refacerea tencuielilor și a zugrăvelilor, schimbarea gresiei și faianței și amenajarea unei săli de așteptare.

Și salonul de cosmetică este în prezent în lucru. Lucrările de modernizare prevăzute în acest spațiu includ schimbarea rețelelor de electricitate, apă și canalizare, refacerea tencuielilor, zugrăvelilor, schimbarea gresiei și a faianței și schimbarea mobilierului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata