Divan Film Festival prezintă 64 de filme, invitaţi speciali şi mâncăruri alese

Divan Film Festival, eveniment dedicat filmului și artei culinare, prezintă, între 26 și 31 august, peste 60 de filme, aproximativ 100 de invitați, printre care se numără Marie France Ionesco și Lucian Pintilie și multe feluri de mâncare de inspirație balcanică, gătite pe loc, la Port Cetate, în județul Dolj, au anunțat organizatorii miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Din selecția celei de-a cincea ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară fac parte 19 filme românești, reclame și animații de arhivă.

„O vară de neuitat/ Un été inoubliable”, celebrul film al lui Lucian Pintilie, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani, va rula pe 28 august, în prezența regizorului.

Citeste si:  RBS: Este posibil ca zona euro să nu poată fi salvată prin planul de 750 miliarde de euro al UE

Pe 28 august, de la ora 11,00, va avea loc deja tradiționala proiecție pentru copii „De-aș fi Harap Alb”, filmul regizat în 1965 de către Ion Popescu — Gopo (cu Florin Piersic în rolul principal), adaptarea cinematografică a basmului „Povestea lui Harap-Alb”. Proiecția primului film independent realizat cu voluntari, „Usturoi”, o coproducție româno-americană regizată de Luciano Alexandru, va avea loc pe 29 august și va fi precedată de un spectacol culinar susținut de Mircea Groza (care are o apariție specială în film). Un alt spectacol culinar, dedicat bucătăriei tradiționale turcești, va fi susținut pe 27 august, de Arza Murat Sabrieva și Jana Levenuva Gonțici din Vidin.

Citeste si:  Viţa-de-vie şi vinul în creştinism

Dintre filmele românești de arhivă care vor fi prezentate la Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară fac parte: „Haplea” (1927), unul dintre primele filme românești de animație, documentarul din 1944 intitulat „Dunărea distruge și clădește”, o coproducție Austria — România, plus reclamele animate „Adam și Eva” (1970), „Greierele și furnica” (1970), „Noe” (1973), „Prestanță” (1977) și „Arhimede” (1970).

Nu vor lipsi nici evenimentele muzicale. Astfel, Cvartetul Filarmonicii din Craiova susține un concert în cadrul Galei de Deschidere, pe 26 august, Ioan Gyuri Pascu va cânta joi, după proiecția filmului lui Lucian Pintilie, iar sâmbătă este programat, ca de obicei, concertul Mambo Siria.

Citeste si:  Moto: Începe a patra ediţie a Hard Enduro Piatra Neamţ, parte a Cupei Europene

Criticul de film Marian Țuțui a declarat că anul acesta festivalul care este creat în jurul lumii balcanice va avea și oaspeți din afara acestei regiuni. Printre aceștia se numără un invitat din Marea Britanie și un student din China, care va realiza o lucrare de doctorat ce are ca tematică filmul românesc. Țuțui a spus că, în total, Divan Film Festival are aproximativ 100 de invitați, dintre care 30 sunt din străinătate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata