Rusia susţine că a identificat activităţi de spionaj ale unui submarin străin la graniţa cu Japonia

Forțele ruse antisubmarin ale Flotei din Pacific au identificat miercuri seara în apele teritoriale ruse, în zona Mării Japoniei, activități de spionaj ale unui submarin, cel mai probabil unul japonez de tip Oyashio, scrie joi cotidianul rus Kommersant, citând o sursă din cadrul Statului Major rus.

”Un submarin străin a fost observat în nordul strâmtorii La Perouse, prin care trece granița dintre Rusia și Japonia. După un timp, submarinul a părăsit precipitat zona de frontieră, plecând în largul apelor neutre”, a indicat sursa menționată de ziarul rus.

Citeste si:  Georgia ar putea să vândă Rusiei un gazoduct strategic

Potrivit reprezentantului Statului Major rus, citat de Kommersant sub rezerva anonimatului, submarinul era, după toate probabilitățile, un diesel-electric din clasa Oyashio.

Kommersant subliniază că toate aceste informații legate de prezența submarinului japonez la granița maritimă cu Rusia au fost transmise șefului Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, și ministrului apărării Serghei Șoigu.

”Vom fi nevoiți să reacționăm adecvat la toate aceste provocări din estul țării”, a avertizat sursa citată.

Incidentul din Marea Japoniei, notează Kommersant, este al doilea de acest gen de la începutul acestei luni, după ce, la 7 august, un submarin american din clasa Virginia (submarine nucleare de atac) a fost identificat în zona Mării Barents.

Citeste si:  Flota Rusiei nu va pleca niciodată din Crimeea dacă nu se retrage în 2017

De amintit că relațiile dintre Rusia și Japonia au fost marcate de tensiuni în ultimele decenii pe tema diferendului în privința a patru insule situate în nordul arhipelagului Kurile, numite Teritoriile de Nord de Japonia și anexate de sovietici la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a împiedicat până în prezent semnarea unui tratat de pace între cele două țări.

Membră a G7, Japonia s-a alăturat acestui grup al marilor puteri pentru a condamna Moscova în urma atașării Crimeii la teritoriul rus și a acțiunilor ruse în Ucraina, adoptând o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, după măsuri similare luate de SUA și UE în contextul tensiunilor din estul separatist al teritoriului ucrainean. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata