Uniunea Europeană condamnă uciderea „atroce” a jurnalistului american James Foley

11

Uniunea Europeană a calificat ‘forma de terorism’ practicată de Statul Islamic (SI) drept ‘una dintre cele mai serioase amenințări’ internaționale, condamnând joi uciderea ‘atroce’ a jurnalistului american James Foley, relatează France Presse.

‘Acest act brutal, asemeni altor numeroase încălcări ale drepturilor omului comise de Statul Islamic, neagă valorile și drepturile recunoscute pe plan universal’, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor diplomatice ale UE, Sebastien Brabant.

‘Această formă de terorism reprezintă una dintre cele mai serioase amenințări la adresa păcii și securității internaționale’, a explicat acesta într-o conferință de presă. ‘UE este mai hotărâtă ca niciodată să sprijine eforturile internaționale pentru a combate terorismul, încălcările drepturilor omului și a restaura unitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului și Siriei’, a adăugat el.

Citeste si:  Putin se pregăteşte pentru lovituri aeriene în Siria, dacă nu ajunge la un acord cu SUA

Un material video al execuției lui James Foley a fost difuzat miercuri de membri ai Statului Islamic, un grup sunnit ultraradical care a preluat controlul asupra unor zone ample din teritoriile Siriei și Irakului. Miniștrii afacerilor externe din UE vor aborda din nou problema răspunsului adecvat pentru această situație cu ocazia unei reuniuni informale de se va desfășura la 29 și 30 august la Milano.

Cu ocazia unei reuniuni de criză, la 15 august, ei au aprobat livrarea de armament către combatanții kurzi din Irak, care se află în prima linie în fața avansării SI. Germania și Italia au anunțat miercuri că vor efectua astfel de livrări, luând exemplul Franței și Marii Britanii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata