Bisericile fortificate din Ţara Bârsei, locuri încărcate de istorie

Biserica fortificată din Prejmer

Istoria bisericilor fortificate din Țara Bârsei este indisolubil legată de prezența Cavalerilor teutoni care au trăit aici la începuturile secolului al 13-lea.

După expulzarea acestora, unele lucrări nu erau terminate în acel moment, astfel încât localnicii au continuat și apoi au întreținut aceste edificii. Potrivit istoricilor, în aceste așezări sașii au pus bazele administrării locale, dar nu le-au închis în fața românilor sau a secuilor din sat, atunci când așezarea lor era amenințată.

Bisericile fortificate din Prejmer și Hărman sunt cele mari reprezentative din Țara Bârsei.

În cadrul ansamblului bisericii evanghelice fortificate din Prejmer se află biserica cetate bine conservată, ce deține un puternic sistem de fortificații. Ea este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, iar catalogul Michelin i-a acordat trei stele.

Citeste si:  Negriţoiu (ASF): Am aprobat amendamentele la norma RCA; primele şi majorările de prime vor fi corelate cu daunalitatea

Prima atestare a localității Prejmer este legată de Cancelaria Ungariei și de regele Bela al-IV-lea, care, la 1240, cedează biserica cu toate veniturile și drepturile ei, mânăstirii din Citeaux, Bourgogne, abația ordinului cisterician, pentru folosul obștesc al întregului ordin.

Biserica este ridicată pornind de la un plan de cruce greacă, cu brațele egale, una pătrată, iar cealaltă poligonală. Planul inițial al crucii grecești a fost modificat prin intervențiile din secolul al XVI-lea. Altarul poliptic este pictat pe ambele părți și a fost realizat în secolul al XV-lea. Este apreciat ca unul dintre cele mai valoroase și vechi altare gotice din România. În fața pericolului năvălirilor turcești, Sigismund de Lexemburg, împărat al Imperiului romano-german, rege al Germaniei și al Ungariei, a ordonat fortificarea Țării Bârsei.

Citeste si:  Incendii în Portugalia: peste 1.500 de pompieri mobilizaţi în parcuri naturale

Prejmerul fiind prima așezare expusă datorită apropierii de pasul Buzău, însuși Sigismund a supravegheat lucrările de fortificare a bisericii din Prejmer, care au avut loc în secolul al XV-lea. S-a ridicat o centură circulară de ziduri groase de trei-patru metri, înaltă de 12 metri, întărită cu bastioane, porți de fier și poduri mobile, și șanț cu apă.

Zidul cetății era căptușit cu încăperi pentru locuit și cămări pentru provizii, iar un drum de strajă bine protejat permitea aprovizionarea posturilor de luptă. Fortificațiile sunt prevăzute cu goluri de tragere.

Interiorul Bisericii evanghelice fortificate din Hărman este eterogen din punct de vedere arhitectonic, iar ca element inedit îl constituie cămările de provizii ridicate deasupra colateralelor. Accesul spre cămări se făcea cu ajutorul unor scări mobile. Mare parte din interiorul bisericii a fost decorat cu o frescă și alte picturi independente de aceasta. Un important ansamblu pictural a fost descoperit într-o capelă a turnului estic, realizat între anii 1460-1479, dar după Reformă a fost acoperit cu var, fiind descoperit în anul 1920.

Citeste si:  Mureș: Echipamente medicale performante pentru pacienții cardiaci critici, printr-un proiect al Băncii Mondiale

Etapa de construcție din secolul XV aduce bisericii un turn înalt de 45 de metri și ridicarea centurii de fortificații, cu adevărat impresionantă, care cuprinde trei rânduri de ziduri concentrice, șapte turnuri și un șanț cu apă. Zidul exterior, cel mai scund, avea 4,5 metri înălțime și stabilea limita șanțului cu apă și proteja totodată baza următorului zid. Acesta avea înălțimea maximă de 12 metri, iar pe perimetrul lui erau construite cele șapte tunuri devansate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata