Remus Pricopie: În următorii patru ani vom înlocui toate manualele

17

Manualele școlare vor fi înlocuite progresiv în următorii patru ani, zilele acestea încheindu-se procesul de adjudecare a manualelor pentru clasele I și a II-a, a anunțat vineri ministrul Educației, Remus Pricopie.

„Pe zona de istorie avem un proiect destul de ambițios, el nu poate fi implementat imediat, pentru că vorbim de reîmprospătarea programei școlare începând cu clasa a IV-a și terminând cu clasa a XII-a, iar aici lucrăm cu o echipă din care fac parte și membri ai Academiei Române. Această istorie va fi prima care va putea să folosească și noile tehnologii”, a declarat Remus Pricopie la cel de-al XXI-lea Congres al Asociației internaționale a foștilor deținuți politici și victime ale comunismului din Europa de Est (INTERASSO).

Citeste si:  Lucrare de 10, notată cu 1 la Bacalaureat

El a precizat că, atunci este vorba despre educație, istorie, educație pentru cetățenie democratică, se are în vedere nu numai manualul de istorie, ci întregul program, modul în care programa școlară este structurată.

„Noutatea care apare față de ceea ce s-a întâmplat până acum este editarea unei istorii în zece volume, dintre care ultimul volum, interesant, cuprinde istoria până la 1989. Știm că istoricii, de regulă, se detașează de ultimele decenii. De data aceasta, Academia și istoricii au avut curajul să scrie istoria până la 1989. La propunerea domnului președinte Emil Constantinescu încercăm să facem un lucru: dincolo de programă, un manual de istorie recentă ca manual opțional, deocamdată, în care să folosim elemente din ultimele decenii, lucrând cu proiectul de-abia început, este vorba de un proiect finanțat din fonduri structurale și echipa de specialiști și de istorici este în faza de constituire și eu cred că va fi un manual pe care mulți tineri îl vor parcurge cu interes”, a arătat Pricopie.

Citeste si:  Aurel Cornea: sindicatele din învăţământ sunt hotărâte să intre în grevă generală din 31 mai

Congresul INTERASSO se desfășoară vineri și sâmbătă la sala „Drepturile Omului” din Palatul Parlamentului.

La congres participă delegați din Germania, Croația, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Albania, Republica Moldova, România și figuri reprezentative ale rezistenței anticomuniste.

Congresul de la București celebrează 25 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa Centrală și de Est, comemorând victimele represiunii regimului totalitar comunist și amintind lupta împotriva dictaturii.

România este reprezentată la acest congres de Asociația Foștilor Deținuți Politici, membră a INTERASSO. În cadrul congresului a fost prezentat și mesajul dr. Lee Edwards, chairman al Fundației Memorialul Victimelor Anticomuniste din Washington. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata