Risc crescut de colesterol mărit, diabet şi hipertensiune la femeile care consumă tăiţei instant

21

Femeile care consumă tăiței instant (‘noodles’), de cel puțin două ori pe săptămână, prezintă un risc cu 68% mai mare de colesterol mărit, diabet și hipertensiune, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard și publicat în Journal of Nutrition, în ediția din august.

Ei au analizat datele unui sondaj efectuat în Coreea de Sud, cel mai mare consumator mondial de tăiței instant, pe un eșantion de 10.771 de adulți, dintre care mai mult de jumătate femei. ‘Consumul de tăiței instant este legat de o creștere a sindromului metabloic la femei, indiferent de regimul lor alimentar dominant’, arată cercetătorii, citați de 7sur7.be.

Citeste si:  Cartelele pentru produse alimentare revin în Rusia?

Sindromul metabolic se traduce prin prezența unei serii de semne fiziologice care duc la creșterea riscului de diabet și de boli cardiovasculare.

Astfel, chiar dacă femeile coreene au un regim tradițional, bazat pe orez, pește și legume, sau consumă preponderent carne și alimente prăjite, mai puțin sănătoase, faptul că ele mănâncă paste de pregătire rapidă, de două ori pe săptămână, duce la o creștere semnificativă a riscului de sindrom metabolic.

‘Consumul, o dată sau de două ori pe săptămână, a pastelor instant nu constituie o problemă, însă dacă se consumă mai mult de două ori pe săptămână atunci devine problematic’, notează Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard și autor principal al studiului.

Citeste si:  Urşii ne oferă o lecţie despre cum pot fi ţinute sub control diabetul şi obezitatea

Datele provin dintr-un sondaj și pot explica și de ce bărbații nu sunt la fel de afectați de consumul de tăiței ca femeile. Potrivit profesorului Hu, se pare că femeile sunt mai sensibile la efectele carbohidraților, la grăsimi și la sare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata