Muzeul ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din sud-estul Europei

Locul în care au fost salvate cele mai frumoase amintiri din copilăria celor care nu mai au nici bunici, nici casa acestora de la țară este Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, din rezervația naturală Pădurea Dumbrava Sibiului.

Nu o dată mi s-a întâmplat să văd acolo oameni care vin și ating uși, geamuri, ulcele, garduri, în acest muzeu al sufletului de odinioară, îi încearcă o nostalgie numai de ei știută, după care zâmbesc și spun cu voce tare, cu mândrie: „Aici am copilărit. Asta e casa lui bunicu”.

Zăbovesc o clipă asupra unei însemnări găsite acolo, din partea cuiva din Fundu Moldovei (județul Suceava), care a scris așa: „Am avut astăzi ocazia de a participa la un moment emoționant prilejuit de sfințirea unei fierării achiziționate de Muzeul Satului de la o rudă de a noastră, din frumoasa Bucovină, anume localitatea Fundu Moldovei.

Astfel, am putut admira și bogăția acestui muzeu și a oamenilor care se ocupă de administrarea lui. Peisajul este deosebit, iar exponatele au un cadru natural complet, adecvat și bine organizat. Mulțumim tuturor celor care se ocupă și pun suflet pentru păstrarea tradițiilor naționale. Cu deosebită considerație, familia Grigorean Dumitru. Locuim în București, m-am născut la Fundu Moldovei, Suceava.”

Citeste si:  Locurile de muncă din Regatul Unit au scăzut cel mai mult în ultimii patru ani

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, de la înființarea căruia s-au împlinit, în 2013, 50 de ani, este cel mai mare muzeu în aer liber din România și al doilea ca mărime din Europa. Se întinde pe o suprafață de 96 hectare, din care expoziția propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Este în fiecare an îmbogățită cu minimum patru-cinci monumente.

Situat în rezervația naturală „Dumbrava Sibiului”, muzeul dispune de un lac și de peste zece kilometri de alei. Nu reprezintă doar o expoziție etnografică în aer liber, ci oferă pachete turistice complete. Vizitatorii pot servi o gamă largă de preparate tradiționale în ambianța rustică a Cârciumii din Bătrâni, a Hanului Tulgheș și a Hanului Veștem, acesta din urmă dispunând și de posibilități de cazare.

O cameră dublă, cu mic dejun inclus, costă aici 120 de lei. Infrastructura turistică a Muzeului ASTRA a fost îmbogățită în anul 2007 cu un nou spațiu de cazare, Hostel Diana (două stele), ce poate găzdui 70 de oaspeți. În anul 2013 aproximativ 1500 de persoane i-au trecut pragul, iar în perioada ianuarie-iulie 2014 a primit deja 710 turiști. O noapte de cazare la Hostel Diana costă între 30 și 50 de lei de persoană.

Citeste si:  Cartel ALFA organizează de luni (25 ianuarie 2010), pichete de protest în faţa MFP

Pentru petrecerea într-un mod cât mai plăcut a timpului liber, muzeul oferă posibilitatea unor plimbări cu barca pe lac, cu trăsura sau cu sania. Sala de conferințe cu toate dotările tehnice necesare, având o capacitate de 120 de locuri, poate fi închiriată la cerere.

În anul 2011, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA a fost cotat în Ghidul Verde Michelin cu cea mai înaltă distincție: trei stele.

Numărul de vizitatori care au trecut pragul Muzeului în aer liber a crescut exponențial de la un an la altul, de la aproximativ 120.000 de persoane pe an, în 2007, până la 188.495 în anul 2012 și 220.130 în 2013. Aproximativ 30 % dintre aceștia sunt turiști veniți din afara țării, conform Elizei Penciu, de la Departamentul de Marketing al Muzeului ASTRA.

Evenimentele care au atras cei mai mulți vizitatori în 2013 au fost Noaptea Muzeelor (145.00 de vizitatori) Festivalul Național al tradițiilor Populare și Târgul Creatorilor Populari (8850 vizitatori) și Olimpiada ‘Meșteșuguri artistice tradiționale’ (4837 vizitatori). Muzeul sibian are o ofertă culturală bogată pe parcursul întregului an.

Citeste si:  Virgil Popescu promite că România nu va reveni la vechea economie de dinaintea crizei

Evenimentele care atrag în Muzeul în aer liber vizitatorii sunt incluse în programul „Tezaure Umane Vii”: Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” (ajunsă în 2014 la cea de-a 19-a ediție), Festivalul Național al Tradițiilor Populare (la a 12-a ediție), Târgul Creatorilor Populari din România (ce împlinește în acest an, treizeci și unu de ani) și Festivalul Național al Datinilor și Obiceiurilor. Dar mai sunt și alte evenimente: „Târgul Internațional Frumos. Ceramic. Folositor”, „Ziua Universală a Iei”, „Ziua Sugarului”, „Târgul de branduri”, etc.

La Muzeul ASTRA nu întâlnești doar muzeografi și supraveghetori, ci și voluntari, care au posibilitatea dezvoltării unor competențe sociale și profesionale utile. În perioada 29.04 — 12.05.2013 s-a desfășurat Proiectul „Educație pentru voluntariat în sectorul cultural” finanțat de AFCN, proiect ce a făcut parte din platforma de voluntariat VOLAM inițiată de fundația DALA și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, în parteneriat cu UNION REMPART (Franța), federație de ONG-uri cu expertiză în domeniul restaurării, conservării și promovării patrimoniului internațional.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata