Sanatoriul Balnear Techirghiol – unitate reabilitată şi modernizată, ocupată la capacitate maximă

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol (SBRT), unitate care a aniversat luna trecută 115 ani de la înființare, este oaza de speranță privind starea de sănătate a organismului și a minții unde anual ajung peste 14.000 de pacienți.

Efectele benefice pentru sănătate ale climatul stimulent, nămolului sapropelic, apei cloruro-sodice-iodurate și profesionalismul cadrelor medicale fac ca sanatoriul, ce are o capacitate de aproape o mie de locuri, să fie integral ocupat pe tot parcursul anului, cu excepția lunilor decembrie și ianuarie.

„Circa 2% din populația României ne-a trecut pragul. Este o evoluție privind creșterea numărului pacienților. (…) Sanatoriul îndeplinește aceleași condiții ca și o altă unitate de profil din Europa. S-au investit peste 10 milioane de euro, în ultimii ani, pentru îmbunătățirea serviciilor și ridicarea gradului de confort, din fonduri proprii și de la Ministerul Sănătății. Corpurile A și B sunt reabilitate și modernizate și sperăm să putem finaliza toate proiectele privind reabilitarea întregii baze”, a menționat  managerul SBRT, Vasilică Rusu.

Dintre pacienții din alte țări care apelează la serviciile medicale oferite la Sanatoriul Techirghiol, cei mai mulți provin, conform directorului medical al unității, dr. Elena Ionescu, din Rusia, Israel, Uniunea Europeană, unii dintre ei fiind români stabiliți în străinătate.

Citeste si:  Băile Herculane ar putea reveni ca importanţă alături de Baden-Baden şi Karlovy Vary, spune Grapini

„Suntem în situația de a refuza mereu pacienții, pentru că nu avem locuri. Programările se fac cu multă vreme înainte pentru cazurile cronice, însă păstrăm câteva locuri pentru cazurile acute. (…) Pacienții se programează la medicul curant”, a spus dr. Elena Ionescu.

Potrivit acesteia, principalele afecțiuni care se pot trata cu succes la Techirghiol sunt cele ale aparatului locomotor, atât reumatismale, cât și postraumatice sau inflamatorii, dar și afecțiuni ale aparatului respirator, dermatologice, neurologice, ginecologice.

„Noi ne bucurăm să vedem că, de la an la an, Sanatoriul Techirghiol reprezintă un punct de întâlnire a din ce în ce mai multor români și străini. (…) Lucrurile se desfășoară atât de rapid, atât în ceea ce privește infrastructura sanatoriului, cât și partea științifico-medicală, încât de-abia apucăm să facem față acestor schimbări. (…) Nămolul este într-o perfectă stare și descoperim tot mai multe interacțiuni ale acestuia cu starea de sănătate a organismului”, a afirmat medicul, precizând că în prezent se studiază pentru demonstrarea valorii anti-îmbătrânire a nămolului de la Techirghiol.

Citeste si:  Guvernul va oferi câte 5.000 de lei familiilor persoanelor decedate la inundaţii

Cu privire la afecțiunile pentru care este contraindicat tratamentul la SBRT, dr. Ionescu a dat drept exemplu patologia aparatului cardio-vascular, precizând că „toți pacienții sanatoriului sunt consultați de medic înainte de a începe orice tratament, pentru a exclude orice risc”.

În ultimii ani, printre pacienții Sanatoriului Techirghiol sunt tot mai mulți tineri, o explicație a acestei situații neexcluzând varianta că aceștia se îmbolnăvesc pentru că nu mai fac sport și petrec prea mult timp în fața calculatoarelor.

„Ponderea cea mai mare o aveau vârstnicii, dar pe măsură ce trec anii ponderea se inversează. Din ce în ce mai mulți tineri vin la sanatoriu. (…) Poate tinerii au înțeles că trebuie să facă profilaxia bolilor sau vin din cauza faptului că nu mai fac sport, au o viață sedentară, stau prea mult la calculator și se îmbolnăvesc. (…) Cred că există un echilibru între cele două aspecte”, susține directorul medical al sanatoriului.

Citeste si:  Nicu Rădulescu (OPTBR): Turismul balnear a atras investiţii de 150 milioane de euro; avem o problemă cu migraţia personalului medical

Pentru că sunt pacienți care ajung la Sanatoriul Balnear de Recuperare Techirghiol fără să se poată deplasa și pleacă „pe picioare” acasă, după cum afirmă reprezentanții unității, câteva zeci dintre aceste persoane au donat sanatoriului cărucioarele, cârjele, bastoanele pe care le-au utilizat și de care nu au mai avut nevoie. Astfel s-a născut ideea înființării unui așa-zis muzeu al cărucioarelor în incinta sanatoriului.

„Sanatoriul Techirghiol are un muzeu de cărucioare, cârje, bastoane, diverse dispozitive ajutătoare mersului, muzeu format din donațiile pacienților care au plecat fără să mai aibă nevoie de ele. (…) Muzeul nu este activ deocamdată. (…) Pacienții le-au donat ca un semn de mulțumire pentru faptul că i-am făcut bine și cu scopul de a se ajuta și alți pacienți de respectivele cărucioare și dispozitive”, au declarat reprezentanții SBRT.

Citește și
3 Comentarii
 1. tornado spune

  FINACIARU !! NU STIU CINE ASCRIS ACESTE ARTICOL CU MAI MULT )(IZZ)CA ASA SUNTEM INVATATI NOI ROMANASI SA NE AGATAM SI SA EXAGERAM CU TOT CE FACEM NOI .-!!!!!! ACESTA SANATORIU ESTE UN DEZASTRU VA ROG SA STATI VI DE LA FINACIARU IN LUNA FEBRUARE FARA CALADURA SAU F F PUTINA CU MINCARE IMPUTITA SI SA MERGETI ACUMA SE VEDETI CE CONDITI AU OAMENI MAI RAU CA PE VREMEA COMUNISTA RUSINE!!! SI INDEM OAMENI DIN ACESTA TARA SE EVITE ACEST LAGAR !! LAGAR RUSINEA ROMANIEIE !!MERGI BOLNAVA SI AJUNGI ACASA F F FBOLNAV CE ROST AVEA SA FAC TRATAMENT DACA MA-MGRIPATA !!???

  1. Financiarul spune

   RASPUNS
   După cum se precizează la final (pag 2), articolul este preluat de la Agenţia Naţională de Presă AGERPRES (http://www.agerpres.ro/social/2014/07/23/destinatie-romania-sanatoriul-balnear-techirghiol-constanta-unitate-reabilitata-si-modernizata-ocupata-la-capacitate-maxima-11-18-15) si este din iulie 2014, nu din februarie 2015

 2. MUMU spune

  AM AVUT EXPERIENTE TRISTE IN TCHIGHIL NU MAI DORESC LA NIMENI SA TRECA PE ACOLO FRIG FOAME SI PROSTA ORGANIZARE NU DORESC MAI MULT SA SPUN ESTE RUSINEA ROMANIEI PACAT !!AM MERS BOLNAV SI MA-M RETORS ACASA F F F BOLNAV PESONAL PROST CALIFICAT ASTEPAT FIECARE SA ISE DEA CEVA CA SA FI SERVIT VA MULTUMESC SI INDEM ROMANASI SA EVITE ACSTA LOCATIE !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata