Parcul naţional Plitvice – paradisul acvatic al Croaţiei

81

La jumătatea distanței dintre capitala croată, Zagreb, și litoralul Mării Adriatice se află Parcul național Plitvice, o bijuterie naturală înscrisă în Patrimoniul UNESCO în 1979. Plasat pe un platou carstic din Alpii Dinarici, parcul este presărat cu stânci, canioane și peșteri. Acoperit în proporție de două treimi de păduri – dintre care o parte de pădure ‘primară’ -, el atrage anual 1,2 milioane de vizitatori, relatează Le Figaro Magazine.

Este cel mai vechi parc național din sudul Europei și cel mai mare din Croația, creat în 1949 la inițiativa lui Ivo Pevalek. Cu o suprafață de 294,62 km2, el cuprinde nu numai lacurile Plitvice, care formează un ansamblu de 16 lacuri, legate prin 92 de cascade și pârâuri cu apă limpede, ci și pădurea ‘primară’ în care cresc mai ales pini și fagi. Aici ia naștere râul Korana și tot aici sălășluiesc numeroase specii animale și vegetale rare. Nu poate fi trecută cu vederea nici bogăția piscicolă a lacurilor.

Citeste si:  Includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, respinsă de comunităţile locale

La Plitvice se află Corkova Uvala, o rămășiță a pădurii care acoperea Europa în neolitic: 84 ha din cele 29.462 ha ale Parcului național. Aici pot fi văzuți cei mai vechi și mai mari copaci din Croația. Cel mai impozant este un brad de 58 m înălțime, 1,5 m diametru și aproape 5 m circumferință. Înscrisă ca rezervație specială în 1965, Corkova Uvala nu poate fi vizitată de marele public. Au acces doar grupuri mici, pe bază de autorizație, alcătuite în general din oameni de știință și studenți, care doresc să vadă cum arată o pădure fără activități umane.

Citeste si:  Ceasul inteligent Apple Watch, performanţă de vârf în miniaturizare PC, utilitate, eficienţă şi estetică

‘Vorbim de ”pădure primară” când se pot identifica următoarele faze: tinerețea sau regenerarea (răsaduri și mlădițe), maturitatea (amestec de esențe în plină creștere), senectute (mărime maximă), moartea și descompunerea, care furnizează nutrienții indispensabili reluării ciclului. Aici, ca și în alte țări de pe continent (Finlanda, Polonia, Belarus, Bosnia-Herțegovina, România) sunt vizibile toate aceste faze, chiar dacă pe o suprafață mică. Din acest Motiv Corkova Uvala este monitorizată și protejată’, spune Kresimir Culinovic, inginer forestier la Centrul de conservare și cercetări ‘Ivo Pevalek’.

Citeste si:  Liderii UE vor aproba amânarea Brexit

Dar nu pentru această pădure virgină rară vin cei 1,2 milioane de vizitatori anual. Este recomandabil să se evite luna august, când sunt înregistrate și 10.000 de intrări pe zi. Principala atracție sunt cele 16 lacuri situate între 500 și 650 m altitudine, legate între ele prin 92 de cascade, precum și de o mulțime de pârâuri și torente. Primele 12 lacuri se numesc ‘lacurile superioare’ (Gornja jezera) și celelalte patru, ‘lacurile inferioare’ (Donja jezera).

Podețe din lemn de alun (rezistente la umiditate și la frig într-o zonă unde temperatura coboară iarna la—20 de grade C) permit vizitatorilor să vadă parcul într-o singură zi, iar vaporașe electrice traversează cele mai mari lacuri.

Citește și
1 Comentariu
  1. Ilarie Pasareanu spune

    Ceva de vis ,merita vazute!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata