LEACURI DIN GRĂDINĂ: Perele

Perele, gustoase, zemoase și aromate, denumite și ”darul zeilor”, sunt cunoscute ca fiind unele dintre primele fructe cultivate. Nimic nu se compară cu gustul unei pere coapte, care conține cantități importante de vitamine benefice organismului și în special pentru sistemul imunitar.

Părul (Pyrus comunis) este un arbore din familia Rosaceae, al cărui fruct este para. Trăiește în medie 65 ani, în cazuri excepționale poate ajunge la 400 de ani. Provine din Europa orientală și Asia Mică. Se cunoaște faptul că perele au fost cultivate în antichitate, în Europa de Vest, nordul Africii și estul Asiei. Romanii sunt cei care au diversificat soiurile de păr și le-au cultivat, pentru prima dată, din abundență, estimându-se existența a 40 de soiuri de păr din perioada respectivă.

Citeste si:  Agrişele, fructele minune pentru recăpătarea vitalităţii organismului

Există o gamă de varietăți de soiuri adaptate la diferite forme climă, fie pentru interiorul zonei temperate sau pentru zonele din munții tropicali. Soiurile de pere, estimate la peste 1000, diferă în funcție de dimensiune, culoare (pot fi verzi, galbene, maro, roșiatice sau o combinație între aceste culori) și gust. Perele pot atinge dimensiuni de până la 18 cm înălțime și 8 cm în diametru.

Perele sunt fructe delicioase ce conțin apa în proporție de 80%, fibre, fier, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic, enzime, antioxidanți și minerale precum zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru și mangan. Au un indice glicemic redus (30), motiv pentru care sunt digerate și absorbite mult mai lent față de alimentele care au un indice glicemic mediu sau mare.

Citeste si:  Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie 2010 coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic

Din pere se pot prepara dulcețuri, compoturi, mâncăruri, deserturi etc.  Pentru a beneficia de proprietățile acestor fructe delicioase se recomandă consumul cu tot cu coajă.  Atât para în sine cât și sucul de pară sunt adevărate medicamente naturiste pentru organism.

Pentru un sistem imunitar crescut se recomandă consumul de pere regulat datorită antioxidanților ce se regăsesc în compoziția acestor fructe.

Cunoscute ca fructe hipoalergenice, perele nu sunt de natură să cauzeze reacții alergice. De aceea se recomandă consumul de pere chiar și la copiii de vârste foarte mici. Totodată, ele pot fi utile în tratarea inflamației mucoaselor, în tulburările cronice, artrită și gută.

Perele sunt recomandate în prevenirea obezității, diabetului și a bolilor coronariene. Dintre toate fructele, perele au cel mai scăzut indice glicemic, fapt pentru care sunt indicate persoanelor care suferă de diabet. Aceste fructe constituie și desertul ideal pentru persoanele supraponderale, fiind recomandate celor care doresc să slăbească și sunt la dietă. Pe lângă morcovi, și perele ajută la menținerea sănătății ochilor.

Citeste si:  Detoxifierea naturală cu ajutorul a patru super-alimente

Potrivit unui studiu publicat în Arhivele de Oftalmologie, 3 porții de fructe consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariție a degenerescenței maculare, cauza principală în pierderea vederii la persoanele în vârstă.

În cazurile de infecții sau răceli repetate este indicat să consumăm, timp de o săptămână sau două, câte un litru de suc sau de nectar de pere. În filosofia terapiei orientale, perele acționează benefic asupra plămânilor care produc energia necesară pentru a lupta cu agenții patogeni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close