Agricola Bacău se adaptează permanent, prin inovare, pieţii concurenţiale

Agricola Bacău este, în prezent, unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România, deținând o cotă de piață de 15 la sută, fiind și principalul exportator la această categorie de produse alimentare. Este, de asemenea, lider cu 19% pe piața de semipreparate și produse ready-meal, iar salamul de Sibiu produs de firma băcăuană se află pe primul loc în respectivul segment cu 54 % cotă de piață în volum și vânzări.

Agricola este ”cetatea” aviculturii românești ”impenetrabilă tentațiilor de corupție ori dezinteresului” care au măcinat, în ultimele două decenii, mare parte din complexele zootehnice și care s-a adaptat calitativ, prin inovare și investiții, cerințelor pieței concurențiale și modificărilor structurale din România, caracterizează calitățile brandului băcăuan, Grigore Horoi, președinte director general al companiei.

”Când privim în urmă suntem mândri că nu ne-am abătut niciodată de la valorile noastre autentice. Suntem tradiția care se adaptează creator timpului, dar nu-și schimbă principiile. Deși am preluat inovațiile tehnologice ale timpului, am păstrat cu strășnicie valorile tradiționale ale gospodarului român. Inclusiv dragostea lui pentru pământ și roadele acestuia pe care ne-o exprimăm simplu și românește, într-un cuvânt: Agricola Bacău”, precizează Horoi.

Primele înscrisuri ale existenței Agricola datează din 1957. Atunci, o mână de fermieri pricepuți, cu respect pentru tradiția de peste un secol a băcăuanilor pentru creșterea animalelor și păsărilor, a înființat, sub coordonarea unui inginer zootehnist entuziast, inventiv și dornic de afirmare profesională, o fermă pe care aveau să o chivernisească vreme îndelungată, cu dăruire și prisosință, mai multe generații. Numită Avicola, după cutuma vremii, acea echipă de oameni inimoși și-a asumat menirea de a tezauriza obiceiurile strămoșești sănătoase, de a crește cu pricepere păsări și de a asigura mereu carne proaspătă pentru mesele românilor.

Citeste si:  Insectele sunt mai hrănitoare decât carnea de vită şi pui

La Bacău s-a înființat, în 1976, sub coordonarea inginerului Mihai Dragomir, prima firmă din zona Moldovei care beneficia de cea mai modernă tehnologie a vremii pentru fabricarea mezelurilor și specialităților din carne și, în special, a salamurilor cu mucegai, cu timp de maturare îndelungat.

”S-a pus astfel în valoare talentul fiecărui meșter harnic și inspirat, odată cu rețetele transmise din neam în neam, de la un bun gospodar la altul. Brand modern astăzi, adaptat până la virgulă timpurilor pe care le trăim, cu specialiști care s-au perfecționat în Europa, SUA și Canada în ceea ce privește noile tehnologii din domeniu, cred că Agricola, rămâne puternic înrădăcinată în tradiții autentice și în respectul față de oameni care de zeci de ani aleg să pună pe mesele lor bucate obținute din carne proaspătă de la Agricola”, spune Gheorghe Antochi, fost președinte al firmei băcăuane după 1995, ales, apoi în anul 2000 deputat în Parlamentul României.

Citeste si:  Modificare a formularului 112 pentru anul 2014

După 1990, Agricola a traversat și depășit nenumărate obstacole: crize financiare, secete, crize de resurse furajere, criza aviară, și chiar încercări de a i se submina existența. Conducătorii de la Agricola au intuit în respectivele condiții șansa privatizării și s-a luat decizia istorică de a împărți capitalul social, și implicit sarcina dezvoltării, cu un partener de nădejde.

Acesta a fost identificat într-o firmă germană, Moksel AG, recunoscută pentru tradiția în domeniul alimentar, dar și prin colaborarea fructuoasă, în peste 20 de ani, avută înainte de 1989 cu avicultorii băcăuni. Împreună și cu alte firme băcăuane din domeniul agricol — Fabrica de Nutrețuri Combinate, Suinprod, profilată pe creșterea porcilor, Carbac, fabricantul de mezeluri crud-uscate și Aicbac, creșterea vacilor pentru lapte, au înființat, în 1992, holdingul „Agricola Internațional”, având 51 la sută capital german, iar 49 la sută persoane juridice și fizice române.

”Era o premieră în România nu numai pentru sectorul agricol, fiind constituit un grup puternic, interactiv, de unități specializate, care nu doar va menține unitatea tradiției calității, ci va fi motorul împrospătării siguranței alimentare a românilor de pretutindeni, Agricola erijându-se într-un deschizător de drumuri, un producător care a avut, apoi, mereu curajul pionieratului în industria cărnii din România”, spune Mihai Dragomir, ales vicepreședinte al respectivei companii.

Citeste si:  Cioloş: Nu pot spune acum dacă sunt de acord cu majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor

Procesul de privatizare a fost urmat de realizarea unor investiții în ”cascadă” a căror valoare a depășit în următorii cinci ani mai bine de 18 milioane de euro. Suma a fost cheltuită în modernizarea adăposturilor pentru creșterea păsărilor pentru carne și ouă, fiind instalate linii de producție ce constituiau, la acea vreme, noutate absolută pe plan mondial în domeniu, modernizarea abatorului de păsări cu tehnologie de ultimă generație, retehnologizarea Fabricii de Nutrețuri Concentrate. Efortul investițional a fost susținut și prin majorarea de mai multe ori a capitalului social.

Între timp s-a modificat și structura acționariatului ca urmare a cesionării unor pachete de acțiuni între acționari, Moksel AG cedând cea mai mare parte din capitalul deținut la Agricola, astfel că în luna august 2002, 71,39 la sută din capitalul social era deținut de persoane fizice române, iar 28,61 % de persoane juridice române și străine.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata