Nicolescu (CNIPMMR): Trebuie accelerat procesul de creditare a economiei reale

25

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că procesul de creditare a economiei reale trebuie accelerat, în scopul relansării investițiilor și asigurării reintrării economiei românești pe un nou ciclu de creștere.

„Este nevoie de adoptarea rapidă și coerentă a unui set de măsuri pe termen scurt, mediu și lung, care să sprijine demersul de accelerare a procesului de creditare a economiei reale, în scopul relansării investițiilor și asigurării reintrării economiei românești pe un nou ciclu de creștere. În anul 2013, un procentaj de 91,52% dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) s-au autofinanțat, 22,43% au obținut credite bancare, iar 2,36% dintre întreprinderi au apelat la leasing”, a declarat, marți, președintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, într-o conferință de presă.

Citeste si:  Băsescu: România trebuie să facă parte dintr-un format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina-Rusia

Potrivit acestuia, în 2009, ponderea IMM-urilor care se autofinanțează era de 64,42%, iar în 2013 aceasta a crescut de 1,42 ori (+27,10 puncte procentuale), înregistrându-se un nivel maxim de 91,52%, conform datelor din Carta Albă a IMM-urilor 2014.

„Ponderea IMM-urilor care se finanțează prin creditele bancare a scăzut de 2,27 ori (-28,62 puncte procentuale) în 2013 (22,43%), față de 2009 (51,05%). Din acest motiv, întreprinzătorii autohtoni au crescut volumul resurselor personale alocate afacerii, fapt care pune în pericol potențialul concurențial, sustenabilitatea afacerii și capacitatea de supraviețuire (în special în cazul microîntreprinderilor).

Citeste si:  Sondaj Germania: opt companii din zece raportează termene de plată mai lungi în 2019 față de 2017

Ca urmare, trebuie luate măsuri care să vizeze creșterea transparenței și competiției în sectorul bancar, diminuarea costului creditării, dar și stimularea finanțării afacerilor prin instrumente alternative”, a mai spus președintele CNIPMMR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata