Nicolescu: Există companii româneşti de stat interesate să preia o parte din activităţile Enel din România

Există interes din partea unor companii românești de stat să preia o parte din activitățile din România ale Enel, pe care compania italiană a anunțat că le-a scos la vânzare, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Ministrul de resort, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit, joi, cu o delegație a companiei Enel, condusă de Luca D’Agnese, membru al boardului Enel, responsabil pentru activitatea internațională.

‘Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului român cu privire la clarificarea situației dividendelor în societățile de distribuție deținute de Enel în România, dar și faptul că, din punctul de vedere al statului român, rețelele de distribuție reprezintă active cu caracter strategic’, a declarat Nicolescu, citat în comunicat.

Totodată, oficialul român le-a notificat italienilor faptul că, recent, a modificat legislația din domeniul privatizărilor, astfel încât companiile de stat să poată achiziționa alte societăți.

‘În plus, i-am informat oficial că există interes din partea unor companii românești în ceea ce privește preluarea unor părți din operațiunile lor în România, existând sprijinul total al statului român pentru companiile cu acționariat românesc. De altfel, acesta a fost motivul pentru care recent am modificat Legea Privatizării, care anterior nu permitea companiilor de stat în care statul este acționar să cumpere alte societăți’ a adăugat ministrul Energiei.

Citeste si:  Nicolescu: Nimeni nu va renunţa la reactoarele 3 şi 4, după ce s-au investit un miliard de dolari

Grupul italian de utilități Enel va finaliza vânzarea activelor din Slovacia și România până la sfârșitul acestui an, a declarat marți directorul general al grupului, Francesco Starace.

La începutul lunii trecute, Enel a anunțat că boardul său a convenit asupra unui plan de a-și vinde activele de producere a energiei din Slovacia și de distribuție și vânzări din România.

În România, planul include vânzarea participațiilor de 64,4% în Enel Distribuție Muntenia SA și Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și 100% din acțiunile Enel România SRL.

Citeste si:  BULETINUL INSOLVENŢEI - 30 aprilie 2010 (3422)

În cazul activelor din România, este vorba despre companii care gestionează o rețea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piață de 34%) și care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienți, dintre care 2,4 milioane sunt clienți rezidențiali (aproximativ 20% din piața de retail) și 200.000 sunt companii.

În anul 2013, aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro și au generat un profit operațional de 289 milioane de euro.

La mijlocul lunii iunie, în prospectul de listare la bursă a Electrica, autorii documentului atrăgeau atenția că Electrica nu va putea achiziționa acțiuni la alte companii până ce nu va fi modificată o Ordonanță de Urgență din 1997 cu privire la privatizarea societăților.

Citeste si:  Nicolescu: Decizia de a amâna calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru populaţie a fost aprobată în Parlament şi nu va fi revizuită

‘Conform OUG nr. 88/1997 cu privire la privatizarea societăților, o entitate la care Statul ori o autoritate a administrației publice locale deține mai mult de 33% din totalul acțiunilor cu drept de vot în AGA nu poate fi cumpărător al acțiunilor în alte societăți. Deși formularea din lege nu este clară, se poate interpreta că restricția se aplică pentru cumpărarea de acțiuni nu numai în cadrul unui proces de privatizare, ci și în afara acestuia’, se arată în document.

Astfel că, până la modificarea legislației, Electrica nu va putea cumpăra acțiuni la alte societăți, preciza prospectul.

‘În cazul în care legea care interzice cumpărarea de acțiuni de către Electrica nu se modifică, acest lucru va limita strategia Grupului’, au adăugat autorii documentului.

Electrica mai deține acum trei filiale de distribuție: Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata