REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Scrob românesc şi Mămăliguţă pripită

69

Săptămâna aceasta vă propunem ”Scrob românesc” şi ”Mămăliguţă pripită”. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Scrob românesc

Bate bine opt ouă cu o jumătate de lingură de făină, sare, piper, puţin pătrunjel tăiat mărunt şi 180 grame de caşcaval ras. Când vrei să pregăteşti scrobul, topeşte într-o tigaie 450 grame de unt, taie felioare subţiri de pastramă, limbă afumată nefeartă sau bucăţi de cârnăţei afumaţi, şi când începe untul să sfârâie, toarnă compoziţia de sus peste el, las-o să se rumenească şi răstoarn-o îndată într-o farfurie; toarnă apoi unt proaspăt deasupra şi dă-l cald la masă.

Citeste si:  Drumuri blocate sau inchise din cauza viscolului

 

Mămăliguţă pripită

Pune pe foc o tingire cu apă pe jumătate şi cu sarea necesară; când începe să fearbă, pune cu o mână mălaiul cernut (făină de porumb) şi cu cealaltă mână amestecă cu un făcăleţ făcut anume pentru aceasta, până ce va ferbe făina şi mămăliguţa va deveni cât vrei să fie de vârtoasă.

Tipăreşte-o până ce se va coace puţin, răstoarn-o apoi pe o farfurie, pune-i deasupra o lingură de unt proaspăt şi dă-o la masă cu ochiuri, scrob sau alte mâncări unsuroase.

Citeste si:  Reţete de acum 100 de ani: Ciorba pescărească şi prăjiturile de păstrat
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata