Timiş: Cartierul Freidorf, în care s-a născut Johnny Weissmuller – „Tarzan”, în sărbătoare

Cartierul timișorean Freidorf, în care s-a născut actorul Johnny Weissmuller, alias „Tarzan”, intră în sărbătoare în acest final de săptămână, evenimentul dorindu-se a fi un prilej în plus de lansare a Timișoarei în competiția de cucerire a titlului de Capitală Culturală Europeană 2021.

Manifestările sunt variate, de la concursuri sportive și de divertisment, până la momente de spiritualitate creștină.

Sărbătoarea cartierului din acest weekend începe vineri, la ora 9.00, cu o întrecere fotbalistică, urmată de un concurs de biciclete în Parcul Petofi Șandor și de desen pe asfalt. Seara va fi rezervată muzicii populare urmate de o slujbă religioasă și de concerte folclorice. Sâmbătă și duminică vor avea loc manifestări asemănătoare, care se vor încheia cu un foc de artificii.

Citeste si:  Radu Roatiş Cheţan, numit preşedinte al ANSVSA; Andrei Butaru preia funcţia de vicepreşedinte

Primii locuitori ai Freidorfului au venit din provincia Alsacia, dintr-un sat care a purtat, și el, numele de Freidorf. Cartierul a fost inițial o comună germană formată din circa 500 de locuitori, înființată în anul 1723 și scutită de impozite, ceea ce i-a dat și numele de Freidorf (satul liber, n.r.). Aceștia construiesc biserica catolică, școala și o moară de vânt. Localitatea este menționată documentar în 1728, sub numele Neudorf (satul nou, n.r.), iar din 1732 aici se stabilesc și primii italieni mătăsari.

La sfârșitul veacului al XVIII-lea, din Timișoara până la Freidorf se putea naviga pe Canalul Bega, iar odată cu extinderea orașului, satul a devenit cartier municipal un veac mai târziu.

Citeste si:  BVB a închis în scădere şedinţa de joi; tranzacţiile s-au apropiat de 22 de milioane de lei

De cartierul Freidorf se leagă o frumoasă legendă, care spune că drumul ce făcea legătura între vechiul sat Freidorf și orașul crăiesc Timișoara era păzit de ‘Omul negru’.

‘Coloniștii germani povesteau despre existența ‘Omului negru’, un uriaș înfricoșător care-i aștepta la ceasul înnoptării pe oamenii care se întorceau în sat de la munca din oraș și-i ataca. Se spune că acest năprasnic ‘Om negru’ ar fi fost un localnic deposedat de pământ și care i-a terorizat pe consăteni prin anii 1727-1730. Se poate să fi fost numit ‘negru’ pentru că era mai brunet sau pentru că avea fața acoperită cu un ciorap negru. Locul acestor ‘întâlniri’ a fost denumit ‘Zum Schwarzer Mann’ (La Omul negru). După acest an, toate relatările despre ‘Omul negru’ au încetat brusc; probabil că a murit’, a explicat  istoricul Ioan Hațegan, cercetător științific în cadrul filialei timișorene a Academiei Române.

Citeste si:  A cumpărat o pagină din Corriere della Sera pentru a-şi demasca soţia de infidelitate

Pe de altă parte, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, dorește să construiască în zona Freidorf o statuie a actorului Johnny Weissmuller, care s-a născut în cartier pe 2 iunie 1904 și care a ajuns de cinci ori campion olimpic la înot, a deținut 67 de titluri mondiale, dar a devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs, prima serie începând în 1932. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: wikipedia.org

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata