Islanda reduce nivelul de alertă legat de vulcanul Bardarbunga

30

Institutul Meteorologic din Islanda, care monitorizează și activitatea vulcanică, a coborât, vineri după-amiază, nivelul de alertă de la cel maxim, roșu, la portocaliu legat de vulcanul Bardarbunga, considerându-se că erupția acestuia, începută în cursul nopții, nu reprezintă pericol, informează DPA, AFP și Reuters.

Traficul aerian mai este restricționat doar în jurul locului unde se produce explozia, pe o rază de trei mile marine (5,5 km) și până la o altitudine de 5.000 de metri (1,5 km), a precizat autoritatea islandeză pentru transport, citată de DPA.

Citeste si:  Vântul va continua să împingă norul de cenuşă spre Europa cel puţin încă 4-5 zile

Vulcanul subglaciar Bardarbunga este urmărit cu atenție sporită de mai multe zile. Lava a început să țâșnească printr-o fisură recentă după miezul nopții de joi spre vineri.”Nicio urmă de cenușă vulcanică nu a fost detectată pe sistemele radar”, a declarat pentru agenția germană de știri, Bergthora Nyala, purtător de cuvânt la Centrul Național de Coordonare a Crizelor.

Toate aeroporturile din Islanda sunt deschise și nu există restricții pentru traficul aerian internațional sau local, a precizat Nyala.

Autoritatea de apărare civilă continuă să fie în stare de alertă din cauza erupției în curs de desfășurare.

Citeste si:  Scandalul de corupţie din PE: un fost europarlamentar austriac condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare

O alertă roșie a mai fost emisă sâmbătă 23 august, dar nivelul a fost coborât la portocaliu după o zi.

În 2010, erupția vulcanului de sub ghețarul Eyjafjallajokull din Islanda a perturbat transportul aerian timp de mai multe săptămâni. Norul de cenușă vulcanică format atunci a dus la cea mai amplă operațiune de închidere a spațiului aerian din Europa pe timp de pace, cu o durată de peste o lună, fiind anulate mai bine de 100.000 de zboruri și afectând opt milioane de pasageri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata