Retrospectiva economică (săptămâna 25 – 31 august 2014)

Amânarea aplicării calendarului de liberalizare a gazelor naturale pentru populație, inculparea directorului general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, pentru ‘neglijență’ într-o anchetă asupra unui arbitraj privat contestat, care a avut loc în anul 2008, pe când aceasta era ministru de finanțe, cazurile de ‘boala limbii albastre’ (Bluetongue) apărute în România, dar și inițiativa ANPC prin care băncile vor fi obligate să afișeze pe ecranele ATM-urilor costurile tranzacțiilor cu cardul constituie câteva dintre principalele subiecte economice abordate în săptămâna 25 – 31 august.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care s-a încheiate duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 1 — 7 septembrie 2014.

* Acționarii Nuclearelectrica, reuniți vineri în ședință extraordinară, au aprobat participarea societății cu maximum două milioane de euro la viitoarea companie de proiect care va realiza reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, potrivit unui raport transmis, luni, de companie, Bursei de Valori București.

* Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro-Insol, firmă condusă de Remuz Borza, a demis patru șefi de sucursale, după ce au fost constatate disfuncționalități în managementul acestora, potrivit unui comunicat al companiei. „În urma constatării unor disfuncționalități în managementul sucursalelor, Euro-Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica SA, a operat o serie de schimbări la nivelul conducerii uzinelor din componentă a patru sucursale Hidroelectrica’, se arată în comunicat.

* Economiștii ING Bank susțin că sectorul agricol ar putea avea anul acesta un impact negativ de 0,8 puncte procentuale, mai puțin pronunțat față de cel estimat în trecut, potrivit unui raport al băncii.

* Programele turistice pentru seniori au înregistrat creșteri cu 24%, în 2014, pe toate destinațiile, în special pe cele culturale, cum sunt Roma, Londra, Italia — Toscana, Istanbul, Israel, se arată într-un comunicat al agenției de turism Paralela 45, remis luni .

„În schimb, avem solicitări mai puține pentru vacanțele de seniori de tip sejur, pentru că turiștii își doresc mai mult să viziteze. Ceea ce nu au înțeles însă unii dintre turiști este că multe dintre ofertele low-cost pentru seniori includ hoteluri aflate la marginea stațiunii sau chiar în afara acesteia, ceea ce înseamnă că într-un fel sau altul sunt obligați să achite excursiile opționale sau vor fi nevoiți să folosească taxi-ul pentru a ajunge în oraș. Un preț mai mic al pachetului nu înseamnă că vor economisi’, spune Daniela Dumitrică, marketing manager Paralela 45.

* Serviciile de consultanță oferite investitorilor străini pentru intrarea pe piața din România au crescut în primul semestru din acest an cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, pe fondul conflictului militar din Ucraina și al măsurilor de naționalizare anunțate în Ungaria, dar investițiile străine au scăzut cu 10% în aceeași perioadă, multe companii amânând deciziile după alegerile electorale din toamnă, reiese dintr-un studiu al Accace, una dintre principalele companii de externalizare și consultanță de afaceri din Europa Centrală și de Est.

* Deficitul bugetar la șapte luni era de 0,2% din Produsul Intern Brut /PIB/, în timp ce în perioada similară a anului trecut acesta se situa la 1% din PIB, a declarat, luni, în plenul Senatului, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Maria Petrescu. De asemenea, deficitul bugetar la șapte luni este mai mic decât cel înregistrat la finalul primului semestru din 2014, de 0,5% din PIB.

Citeste si:  Produsele lactate, legumele şi peştele gras, printre alimentele care ajută la păstrarea sănătăţii vederii

* Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale /CAS/ este o măsură bună, pentru dezvoltare, dar a primit o mulțime de critici și a devenit o polemică politică, a declarat luni, în plenul Senatului, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Maria Petrescu. „Eu, MFP și acest proiect de lege am primit o mulțime de critici. Vă mărturisesc că, dacă aceste critici m-ar fi vizat numai pe mine, ca ministru, nu aș fi considerat că este o problemă. În schimb, m-a deranjat foarte mult că o măsură fiscală foarte bună, care este pro-business, pro-dezvoltare, a devenit o polemică politică”, a afirmat oficialul MFP.

* Numărul total al pensionarilor era, la finele lunii aprilie 2014, de 5.194.900 persoane, în timp ce efectivul salariaților totaliza 4.423.200 persoane, înregistrându-se, astfel, circa 1,174 pensionari la un salariat, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Din totalul pensionarilor, circa 90% erau pensionari de asigurări sociale de stat (4.676.500 persoane) și 10% pensionari agricultori (518.400 persoane).

* Românii își pot cumpăra vacanțe la prețuri reduse prin programul ‘Litoralul pentru Toți‘, ediția de toamnă 2014, conform informațiilor de pe site-ul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Programul se adresează tuturor românilor care vor o vacanță pe litoral, între 1 și 28 septembrie, la tarife scăzute față de sezonul estival.

* Un caz de ‘boala limbii albastre’ (Bluetongue) a fost diagnosticat în România, pe 22 august, fiind vorba de o boală care nu a evoluat pe teritoriul țării noastre până în prezent, se arată într-un comunicat remis luni, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

* Autoritățile publice locale vor prelua de la Autoritatea Națională pentru Turism activitatea de emitere și eliberare a certificatelor de clasificare structuri de cazare și alimentație publică, a certificatelor de omologare a pârtiilor și traseelor montane, autorizațiilor plajelor și autorizarea agrementului nautic, eliberarea avizului de specialitate cât și a brevetelor în turism, potrivit proiectului strategiei de descentralizare a turismului elaborat de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri și Turism și postat pe site-ul instituției.

* Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice s-a situat la 63.331, în primele șapte luni, în scădere cu 24,33%, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, de 83.694, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Cele mai multe înmatriculări, după codul CAEN, s-au înregistrat pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, 25.305 de firme nou înființate, în creștere cu 11% față de primele șapte luni din 2013.

* România a exportat, în primele patru luni ale acestui an, 1,483 milioane tone de produse petroliere și a importat 550.000 de tone, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Producția pe acest segment a fost de 3,654 milioane de tone, din care 214.000 tone au fost folosite pentru consumul propriu, în rafinării.

* Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale /CAS/ cu cinci puncte procentuale este o măsură curajoasă și pro business, la fel ca și introducerea cotei unice, a declarat luni, în plenul Senatului, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Maria Petrescu. Oficialul MFP a subliniat că analiza efectelor reducerii CAS după anul 2000 arată că pe termen mediu apar efecte pozitive — diminuarea persoanelor angajate la negru și a evaziunii fiscale pe piața muncii, investiții suplimentare cu efect de multiplicare în economie, creșterea ratei de ocupare, îmbunătățirea competitivității externe prin costul unitar la muncă, atragerea de investiții străine directe.

Citeste si:  Bacău: Laura Balicov, din Chişinău, a câştigat Marele Premiu al Concursului internaţional de pian ''Frederic Chopin"

* Numărul societăților intrate în insolvență a scăzut, în primele șapte luni din 2014, cu 13,37%, comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, până la 15.124, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Cel mai mare număr de firme intrate în insolvență a fost înregistrat în municipiul București — 2.421 (în creștere cu 6,51% față de primele 7 luni din 2013) și în județele Bihor — 1.029 (plus 10,05%), Brașov — 630 (minus 22,22%) și Prahova — 630 (39,38%).

* Comisia Europeană a cerut României o serie de clarificări pe tema privatizării combinatului Oltchim, întrucât există suspiciuni că statul nu se comportă ca un investitor privat, iar preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar putea avantaja compania petrolieră, a declarat  președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. „Există suspiciunea că preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar putea aduce avantaje celor de la Petrom, întrucât, în aceste condiții, Petrom ar scăpa de unele obligații foarte costisitoare pe care le are cu închiderea rafinăriei, precum decontaminarea zonei’, a precizat Chirițoiu.

* Creditarea privată continuă să scadă în România, având în vedere că soldul împrumuturilor neguvernamentale acordate de instituțiile de credit s-a redus în iulie față de iunie, pentru a treia lună consecutiv, după ce, de la începutul anului, doar două luni au consemnat creșteri nominale în volumul creditării.
Potrivit datelor publicate, marți, de Banca Națională a României /BNR/, soldul creditului neguvernamental a scăzut în iulie față de iunie cu 0,7% (0,7% în termeni reali), până la nivelul de 213,84 miliarde de lei.

* Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a împrumutat, marți, 30 de milioane de lei de la băncile locale, aceasta fiind o sumă suplimentară aferentă licitației de obligațiuni de luni, când Trezoreria a atras 200 de milioane de lei, la un randament de 4,28%. La sesiunea de oferte necompetitive de marți, ultima operațiune cu titluri de stat din luna august, cinci bănci au depus oferte de 55,9 milioane lei.

* Vienna Insurance Group a înregistrat, în România, în primul semestru din 2014, un profit de un milion euro, înainte de plata taxelor, față de o pierdere de 17,9 milioane de euro, în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit rezultatelor publicate, marți, de compania de asigurări. De asemenea, VIG a raportat în România un volum de prime brute subscrise în valoare de 165,2 milioane de euro, în primele șase luni ale anului în curs, în scădere cu 15,8% față de perioada similară din 2013, când acesta a fost de 196,3 milioane de euro.

* Economiile populației și firmelor au crescut, în iulie, față de iunie, cu 0,1%, până la nivelul de 214,3 miliarde de lei, datorită componentei în valută, unde s-a înregistrat un avans de 1,1%, în timp ce depozitele în lei au scăzut cu 0,4%, în special cele constituite de firme, reiese din datele publicate marți de Banca Națională a României /BNR/. Potrivit Băncii Centrale, depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut cu 0,3%, până la 81,6 miliarde de lei. La 31 iulie 2014, depozitele în lei ale gospodăriilor populației au înregistrat o creștere de 6,3% (5,3% în termeni reali) față de 31 iulie 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner