Sărbători religioase – 1 septembrie

16

Ortodoxe

Începutul anului bisericesc; Sf. Cuv. Dionisie Exiguul (cel Smerit); Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul și mama sa, Sf. Cuv. Marta; Sf. 40 de Mucenițe din Adrianopol

Greco-catolice

Cuv. Simeon Stilitul; Serbarea Psf. Născătoare din Miasine; Sf. m. Aitala; Sf. 40 femei m.; Sf. diac. Ammun; Sf. m. Calist, Evod, Ermoghen; Amintirea lui Iisus, fiul lui Navi. Indictionul — Începutul anului nou bisericesc

Romano-catolice

Ss. Egidiu, abate; Iosua

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este pomenit de Biserica Ortodoxă la 1 septembrie. Sfântul Dionisie Exiguul (470-545), numit Cel Mic sau Smerit, a fost un cuvios și teolog din Dobrogea, care a avut cunoștințe de astrologie și de măsurarea timpului.

El a stabilit la vremea lui pascalia sau data sărbătoririi Paștelui și a fixat cronologia erei creștine, luând pentru prima dată ca punct de plecare pentru numărarea anilor Nașterea Mântuitorului ca anul 1 al erei creștine. După ce a petrecut o perioadă la Constantinopol, Sfântul Dionisie a mers la Roma, unde a fost hirotonit preot.
A tradus în limba latină lucrările Sfinților Grigorie de Nyssa, Chiril al Alexandriei și Proclu al Constantinopolului.

Citeste si:  Sărbători religioase - 28 august

În această zi sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul și mama sa, Sfânta Cuvioasă Marta.

Cuviosul Simeon s-a născut în ținutul Ciliciei, la sfârșitul secolului al IV-lea. A mers de tânăr la o mănăstire unde, după șapte zile în care a fost lăsat să aștepte la poartă fără mâncare și apă, a fost primit. A petrecut aici în asceză foarte severă. Între chinurile la care se supunea spre mortificare trupului era și acela că își înfășurase tot corpul, pe sub haine, cu o funie din frunze de palmier, extrem de tăioase, care îi provocase răni îngrozitoare, adânci până la os. Starețul mănăstirii considerând că acest fel de trăire nu era firesc și nu se potrivea cu al Sfinților Părinți l-a scos din mănăstire. După ceva timp însă l-a căutat și l-a adus înapoi.

Citeste si:  Sărbători religioase - 5 martie

De altfel chiar și părinții acelor vremuri trăitori în pustie, auzind de nevoința acestui monah, au trimis să fie încercat duhul său, ca nu cumva să nu fie potrivit cu trăirea ortodoxă, care presupune ascultare desăvârșită. Astfel, în vremea în care Cuviosul se urcase pe un stâlp înalt, părinți au trimis să îi spună să coboare și în cazul în care ar fi ascultat să îl lase să trăiască așa cum a ales, însă dacă s-ar fi împotrivit să îl de-a jos cu forța.

Citeste si:  IBM creează venituri din cloud de două cifre; spun clienții amânând unele proiecte

Pentru ascultarea sa l-au lăsat părinții pe stâlp, pe care îl tot înălța. În acest fel Cuviosul Simeon a devenit primul „stâlpnic” sau „stilit”, inaugurând un mod de viață ascetic impresionant dar foarte greu de imitat. Printre vizitatorii chiliei sale de pe stâlpul care ajunsese în cele din urmă la 36 de coți (aproximativ 24 de metri) se numără și patriarhul Antiohiei, Domus (441-450), precum și împărații bizantini Teodosie II (408-450), Marcian (450-457) și Leon I (457-474).

A murit în anul 459, la înmormântare sa participând numeroși episcopi și mulțime de popor credincios, moaștele sale au fost duse în Antiohia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata