O invenţie pe zi: Macaraua

83

Macaraua este un dispozitiv folosit pentru ridicarea și deplasarea unor greutăți mari pe distanțe scurte. Poate fi acționată manual sau mecanic, pe principiul scripeților, și are diferite forme și mărimi în funcție de scopul în care este utilizată (macarale mici, folosite în ateliere, macarale mari, folosite la construirea unor clădiri înalte, poduri sau la încărcarea și descărcarea navelor în porturi, macarale plutitoare).

Macaraua a fost inventată în Grecia antică, în secolul al VI-lea î.Hr., fiind folosită de greci pentru a putea ridica blocurile de piatră folosite la construirea templelor. Introducerea troliului și a scripetelui a înlocuit rapid rampele de ridicare. Prima dovadă despre existența unui sistem compus de scripeți apare în lucrarea ‘Probleme de mecanică‘ atribuită lui Aristotel.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Lanterna

Tot în perioada antică, romanii au preluat macaraua greacă și au continuat să o dezvolte. Despre tehnicile de ridicare din acea perioadă aflăm din scrierile arhitectului Vitruvius (‘De Arhitectura’) și matematicianului Heron din Alexandria (‘Mechanica’). Există, de asemenea, pe piatra de mormânt a lui Quintus Haterius (secolul I) două sculpturi în relief ale unor macarale operate prin roți de rulare.

În Evul Mediu este atestată documentar folosirea unor macarale în porturi — Utrecht, în anul 1244, Antwerp, în 1263, Bruges, în 1288, Hamburg, în 1291.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Biblioraftul

Automacaraua operată cu puterea aburului a fost prezentată de frații Appleby, la Paris, în anul 1867 și la Viena, în 1873.

În secolul al XX-lea, macaraua a fost perfecționată, între altele și prin inventarea brațului telescopic. Noi modernizări au fost aduse macaralelor în anul 1959 de către expertul R.H. Neal, de specialistul în hidraulică F. Taylor și de directorul de design Bob Lester. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata