EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

AEP consideră că bărbaţii şi femeile au dreptul să participe în mod egal la viaţa politică

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) consideră că bărbații și femeile au dreptul să participe în mod egal la viața politică, a declarat președinte acestei instituții, Ana Maria Pătru, vineri, cu prilejul deschiderii celei de-a 23-a conferințe anuale a Asociației Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO).

„Toți indivizii, bărbați și femei, au dreptul de a participa în mod egal la viața politică la toate nivelurile ca alegători, candidați, oficiali electorali și reprezentanți ai societății civile”, a spus Ana Maria Pătru, potrivit unui comunicat al AEP.

În opinia sa, nicio națiune nu se poate dezvolta dacă nu-și folosește întreg capitalul uman, iar femeile sunt o resursă umană ce nu trebuie neglijată.

Ana Maria Pătru a precizat că temele de pe agenda conferinței desfășurate vineri și sâmbătă sunt „Participarea femeilor în alegeri și în viața publică” și „Planificarea alegerilor generale”.

Referindu-se la cea de-a doua temă a conferinței, „Planificarea alegerilor generale”, Pătru a insistat asupra rolului jucat de organismele electorale permanente în asigurarea unor alegeri libere și corecte. În opinia sa, înființarea organismelor electorale permanente a dovedit că domeniul electoral nu se reduce numai la organizarea și gestionarea alegerilor.

„Managementul electoral reprezintă o activitate susținută și permanentă înainte, în timpul și după alegeri”, a afirmat președintele ACEEEO. Ana Maria Pătru a mai subliniat și importanța independenței acestor organisme.

Ea a menționat că intră în fișa postului acestor organisme să planifice alegeri corecte, iar pentru aceasta gestionarea trebuie să fie imparțială, non-politică și să aibă capacitatea instituțională pentru organizarea de alegeri libere și corecte.

Ana Maria Pătru a vorbit și despre dificultățile financiare, logistice, legislative pe care le întâmpină multe organisme electorale permanente.

„Niciun efort nu e prea mare, nicio muncă nu e prea grea, nicio cheltuială nu-i prea ridicată atunci când este vorba despre democrație, iar poporul român o știe cel mai bine — în decembrie 1989 a plătit cu multe vieți prețul democrației”, a menționat Pătru.

Ea a precizat că Autoritatea Electorală Permanentă este onorată să găzduiască un eveniment de o asemenea anvergură în același an în care instituția împlinește zece ani de activitate.

Președintele ACEEEO a subliniat că 2014 are o semnificație specială pentru oficialii electorali din țările din Europa Centrală și de Est. „Anul 2014 marchează un sfert de secol de la căderea regimurilor comuniste și de la primii pași care s-au făcut spre democrație. Unul dintre acești pași a fost organizarea de alegeri libere, fapt care a însemnat începutul reformei electorale”, a adăugat Pătru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata