Cele mai mari 10 companii intrate în insolvenţă în S1 2014 aveau afaceri cumulate de 660 milioane de euro

24

Cele mai mari 10 companii românești care au intrat în insolvență în prima jumătate a anului 2014 aveau un nivel cumulat al cifrei de afaceri de 660 de milioane de euro și o durată medie de activitate de 16 ani, potrivit unui studiu al companiei de evaluare a riscului Coface România.

Cea mai mare companie care a intrat în insolvență în primul semestru al anului în curs este Planoil, din domeniul distribuției de carburanți, cu o cifră de afaceri de 138 milioane euro și cu activitate de 13 ani, urmată de două firme aparținând aceluiași grup, din Brăila, din domeniul industriei cărnii — Vegetal și Marex, cu afaceri cumulate de peste 230 milioane euro.

Pe locurile următoare, după cifra de afaceri, figurează Pro Meat Fresh (Afumați, Ilfov) — comerț cu carne, cifră de afaceri 56 milioane euro, 14 ani de activitate, Avicola Crevedia — creșterea păsărilor, afaceri de 53 milioane euro, 23 de ani de activitate, Synergy Invest — 45 milioane euro, 6 ani de activitate, Electrocentrale Galați — 42 milioane euro, 10 ani de activitate, Carpat Air — 33 milioane euro, 21 de ani de activitate, Selina Bihor — lucrări construcții, cifră de afaceri de 32 milioane euro, 20 de ani de activitate, Agroli Group — 30 milioane euro, 9 ani de activitate.

Citeste si:  România are 42 de companii în Top 500 Europa Centrală pentru 2013, în creştere de la 35 în 2012

„Un element de îngrijorare semnalat de Coface în ultimele studii privind evoluția insolvențelor este reprezentat de numărul ridicat al firmelor insolvente care înregistrează o cifră de afaceri de peste un milion de euro. Aceste companii au reprezentat creditorul comercial final al propagării creditului comercial între partenerii de afaceri (…) Prima jumătate a anului curent semnalează o decelerare a acestui fenomen. Astfel, numărul insolvențelor deschise în prima jumătate a anului 2014 în rândul companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro a fost de 293 companii, o contracție cu 30% comparativ cu nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior, respectiv 391. În ciuda acestui fapt, peste două treimi din această dinamică este datorată scăderii insolvențelor în rândul companiilor cu cifra de afaceri între 1 și 5 milioane euro, rămânând totuși îngrijorătoare incidența destul de ridicată a insolvențelor în rândul companiilor cu cifra de afaceri de peste 10 milioane euro — de 3 ori mai mare decât media înregistrată în perioada 2010-2012′, se spune în studiul Coface.

Citeste si:  Japonezul care a lăsat civilizaţia din Tokyo pentru frumuseţea ţării noastre

Potrivit lui Iancu Guda, manager la Coface România, în primul semestru din 2014, Bucureștiul și regiunea Vest au fost singurele regiuni cu creșteri ale numărului insolvențelor.

„În aceste regiuni, firmele dispun de mai mult capital, firmele s-au creditat între ele, iar firmele care dispun de capital și au putut să crediteze companii mai mici au suferit pierderi, care s-au întors împotriva lor și, din cauza neîncasării creanțelor — durata medie de colectare a creanțelor s-a dublat — au fost la rândul lor în impas financiar și au intrat în faliment’, a explicat Guda. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata