Ucraina între un posibil armistiţiu şi continuarea ostilităţilor: Tiruri intense de artilerie la periferia oraşului-port Mariupol

28

Lupte grele, cu implicarea artileriei, se dădeau vineri dimineață, 5 septembrie, la periferia orașului Mariupol, port la Marea Azov, unul dintre cele mai importante orașe din partea de est a Ucrainei, relatează agenția de presă Ria Novosti, citând 0629.com.ua.

În prezent, la Mariupol se află administrația regională Donețk, forțată să părăsească orașul Donețk, aflat sub controlul rebelilor.

„Toată noaptea am fost sub focul rebelilor, dar îi ținem la distanță. Ne atacă cu tancuri și artilerie”, a declarat pentru Reuters comandantul unei unități de voluntari ucraineni, desfășurată la Mariupol.

Rebelii au declanșat la 24 august o contraofensivă în direcția sudică. Separatiștii au atacat simultan satul Elenovka (o suburbie sudică a Donețkului în direcția Mariupol) și pozițiile armatei ucrainene și Gărzii Naționale a Kievului în apropierea orașelor Telmanovo și Novoazovsk, de la granița Ucrainei cu Rusia.

Citeste si:  Klaus Iohannis: O extindere a conflictului ucrainean în România nu este un scenariu pe care-l calculăm

La 27 august, mai multe tancuri ale rebelilor din Donețk au intrat în Novoazovsk și au luat poziție în suburbiile vestice ale orașului, consolidând astfel apărarea insurgenților în fața unei posibile contraofensive din partea armatei ucrainene.

La ora actuală, situația din Mariupol se află sub controlul trupelor ucrainene, a indicat comandamentul de apărare teritorială din acest important oraș-port de la Marea Azov agenției ucrainene de presă 0629.com.ua.

„Toți militarii se află la locul lor. Luptele se dau în afara orașului, la o distanță de 10-15 km. Orașul este apărat”, conform unor responsabili militari ucraineni.

Citeste si:  Ucraina: rebelii proruşi au eliberat 650 de persoane

Joi seara, forțele ucrainene s-au înfruntat cu militari ruși care luptă de partea separatiștilor la periferia estică a Mariupolului. Trupe speciale de grăniceri ucrainene și batalionul „Azov” au respins un atac al inamicului care venea dinspre Novoazovsk. Patru tancuri au fost distruse, a raportat armata ucraineană.

Ostilitățile din sud-estul Ucrainei intervin pe fondul intensificării demersurilor pentru negocieri de pace destinate să aplaneze conflictul, care a provocat o criză fără precedent între Rusia și Occident după căderea Cortinei de fier. O nouă rundă de negocieri între autoritățile ucrainene și rebelii proruși este programată vineri la Minsk, la care vor mai participa ambasadorul Rusiei în Ucraina și un reprezentant al OSCE.

Citeste si:  Preşedintele german: Rusia a pus capăt "de facto" parteneriatului cu Europa

După cum relatase anterior presa ucraineană, dacă tratativele vor decurge într-o atmosferă constructivă, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, ar putea decreta o încetare a focului vineri, la ora locală 15h00. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata