Iaţeniuk: Ucraina nu va mai fi dependentă de gazul rusesc în cinci ani

Ucraina nu va mai fi dependentă de gazul rusesc în cinci ani, a declarat duminică, 7 septembrie, premierul Arseni Iațeniuk, într-un interviu pentru postul ucrainean de televiziune ‘1+1’, transmite RIA Novosti.

„Victoria” va fi obținută atunci când Ucraina nu va mai cumpăra deloc gaze de la Rusia, fapt care s-ar putea împlini în cinci ani, a precizat premierul ucrainean în interviul citat.

Iațeniuk a mai spus că Ucraina deține în prezent aproximativ 16 miliarde de metri cubi de gaze, adăugând că țara sa mai are nevoie de încă cinci miliarde de metri cubi pentru a acoperi nevoile pentru perioada toamnă-iarnă.

Citeste si:  Putin nu exclude o nouă candidatură pentru preşedinţie în 2018

Achizițiile de gaze din Uniunea Europeană prin Polonia, Ungaria și Slovacia au crescut, a mai subliniat premierul.

La mijlocul lunii iunie, gigantul rus Gazprom a introdus un sistem de preplată pentru livrările de gaz către Ucraina din cauza datoriei masive la gaze a Kievului, de circa 5,3 miliarde de dolari, potrivit RIA Novosti.

Premierul ucrainean a declarat la 3 septembrie că Kievul a propus Moscovei două opțiuni privind prețurile la gaz: 300 de dolari pe mia de metri cubi pe timpul verii și 380 de dolari pe timpul iernii.

Citeste si:  Sectorul bancar românesc are o capacitate bună de a face faţă unui şoc de retragere a finanţării

Ca răspuns la propunerea lui Iațeniuk, premierul rus Dmitri Medvedev a spus că Moscova nu va accepta decât un preț de 385 pe mia de metri cubi și că va relua cooperarea pe această chestiune numai după ce va fi achitată datoria. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata