Unii copii americani declară război alimentaţiei sănătoase promovate de Michelle Obama

12

Acțiunile Primei Doamne a SUA, Michelle Obama, în vederea promovării unei alimentații sănătoase pentru a combate obezitatea, mai ales în rândul copiilor, nu sunt totdeauna bine primite, ba chiar provoacă numeroase critici din partea unora dintre elevii aflați la începutul unui nou an școlar, relatează luni ziarul francez ‘Le Figaro’.

Pe internet, elevi, părinți și chiar reprezentanți ai unor cantine școlare își exprimă nemulțumirea față de legea cunoscută sub numele de ‘Healthy, hunger-free kids act’ (lega copiilor sănătoși și cărora nu le este foame niciodată), adoptată în 2010 de Congresul SUA, ca urmare a unei inițiative susținute de soția președintelui american, Barack Obama.

Citeste si:  SUA ''curăţă'' piaţa UE pentru a-şi vinde gazele de şist

Pentru toamna anului 2014, Michelle Obama a trecut la o a doua fază de implementare a acestei legi, vizând, de această dată, automatele pentru vânzarea de băuturi carbogazoase, chipsuri, batoane de ciocolată și diferite alte produse alimentare dulci. În curând, aparatele de acest gen amplasate în apropierea instituțiilor de învățământ își vor modifica radical oferta, rafturile lor fiind încărcate doar cu sucuri de fructe, cutii cu lapte degresat, fructe proaspete și iaurt.

În acest context, unii copii — care se plâng deja că rămân flămânzi din cauza meniului limitat în calorii de care au parte la cantină, pe care îl și refuză de multe ori nefiind pe gustul lor — se declară ultragiați de ‘dictatura’ doamnei Obama, pe care nu se sfiesc să o numească ‘The Food Nazi’. Mesajele critice se regăsesc tot mai des cu hashtagul #BringBackOurSnacks (Vrem să ni se dea snackurile înapoi). Pe rețele sociale, au fost postate imagini ale familiei prezidențiale mâncând într-un fast-food însoțite de comentarii în care acuză de ipocrizie pe cei care blamează acest tip de alimentație.

De multe ori, nemulțumirile exprimate pe internet (și nu numai) au însă o explicație de ordin financiar. Unele firme producătoare de alimente își văd afacerile puse în pericol și nu ezită să cheltuiască milioane de dolari pentru a-și apăra punctul de vedere.

Citeste si:  Franţa are un fond de 20 de miliarde de euro pentru recapitalizarea campionilor naţionali

Pe de altă parte, implementarea acestei politici necesită fonduri suplimentare — 4,5 miliarde de dolari în 2010 — ceea ce reprezintă un subiect de dezbatere în spațiul public. Totodată, pentru a furniza o hrană zilnică bogată în fructe și legume, dar săracă în zahăr și grăsimi, cantinele școlare sunt nevoie să facă față unor cheltuieli sporite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata