Jackie Chan: Cunosc România de la Olimpiadă, de la Cupa Mondială şi de la turneele de tenis

Actorul Jackie Chan, care va fi prezent joi, 11 septembrie, în România, a declarat într-un scurt interviu acordat AGERPRES că a ajuns să cunoască țara noastră de la Olimpiadă, de la Cupa Mondială de Fotbal și de la turneele de tenis.

Artistul mai vorbește în interviu despre cum a evoluat educația sa în arte marțiale, pe care le consideră legătura între cultură și menținerea păcii, dar și despre șansele filmării celei de-a patra părți din „Ora de vârf” / „Rush Hour”, seria de filme în care este protagonist alături de actorul american Chris Tucker.

Jackie Chan va fi prezent la deschiderea Zilelor Filmului Chinezesc în România, eveniment ce se desfășoară între 11 și 22 septembrie.

Despre filmul „Zodiacul Chinezesc”, pe care îl regizează și în care joacă rolul principal, Jackie Chan spune că este „copilul” lui.

„Zodiacul Chinezesc” va fi prezentat în deschiderea Zilelor Filmului Chinezesc.

AGERPRES: Ați acceptat să fiți ambasador al relațiilor culturale România-China. Ce v-a determinat să faceți acest lucru?

Jackie Chan: Prin intermediul filmelor mele, publicul va afla mai multe lucruri despre cultura chineză iar, în acest fel, cred că oamenii se vor înțelege mai bine și aceasta poate fi o metodă de menținere a păcii.

 

AGERPRES: Sunteți unul dintre cei mai celebri practicanți ai artelor marțiale. Cum a început relația dumneavoastră cu acest sport?

Jackie Chan: Când aveam 6 ani, am fost înscris în Școala Operei Peking din Hong Kong. Acolo am învățat stilul nordic al acestui sport dar am învățat și să cânt și să dansez. După ce am absolvit această școală și am început să lucrez în industria filmului, am simțit că trebuie să învăț mai mult, să mă pregătesc mai bine. Acesta a fost motivul pentru care am început să învăț și stilul nordic al artelor marțiale, bai mei, judo, karate, aikido și box.

Citeste si:  Facebook a manipulat emoţional 700.000 dintre utilizatorii săi, într-un experiment secret, în 2012

 

AGERPRES: Aveți un personaj de benzi desenate cu numele dumneavoastră. Ce v-a făcut să spuneți „da” unei asemenea propuneri?

Jackie Chan: De fapt, cei de la Sony m-au abordat în această chestiune și au spus că vor să creeze (cartea de benzi desenate — n.r.) „Jackie Chan Adventure”. Apoi, un prieten din Hong Kong a creat varianta chineză a proiectului. Prin intermediul acestei publicații mi-am făcut mulți fani copii.

 

AGERPRES: Am înțeles că producătorii sunt în discuții pentru „Ora de vârf 4” („Rush Hour 4”). Cum a evoluat personajul dumneavoastră din această franciză, dar și relația dumneavoastră cu colegii de platou?

Jackie Chan: „Ora de vârf” este un succes. Brett Ratner (regizorul — n.r.), Chris Tucker și cu mine ne-am împrietenit foarte bine. Eu și Chris vorbim despre o parte a patra a francizei, dar totul depinde de scenariu.

Citeste si:  Vaticanul prezintă "Cantate Domino", primul CD înregistrat în Capela Sixtină

 

AGERPRES: Este prima dată când veniți în România. Ce știți despre această țară?

Jackie Chan: Ca locuitor al Hong Kong-ului, cunosc România de la Olimpiadă, de la Cupa Mondială (de fotbal — n.r.) și de la turneele de tenis. Mi-aș dori să vizitez Mamaia și Castelul lui Dracula, dar din nefericire voi sta în această țară doar șase ore.

 

AGERPRES: Ce a însemnat proiectul „Zodiacul Chinezesc” pentru dumneavoastră?

Jackie Chan: „Zodiacul Chinezesc” este „copilul meu”. Mi-au trebuit peste șapte ani să dezvolt ideea și scenariul și un an și jumătate să încheiem filmările principale. Am folosit în film incidentul legat de statuile de bronz (statui de bronz ilustrând elementele zodiacului chinezesc au fost furate, în secolul XIX, din Palatul de Vară și a fost regăsite, la o licitație internațională, în 2009, caz care s-a transformat într-un scandal internațional — n.r.) pentru a arăta publicului că artefactele ar trebui să se întoarcă în țara de origine.

„Zodiacul Chinezesc” a obținut, la un an de la apariția sa pe marele ecran, un profit de 1,8 milioane de dolari numai în Asia.

Citeste si:  Jackie Chan: Fac totul pe platoul de filmare, pentru mine e ca şi cum aş fi bucătar

Jackie Chan a stabilit un record mondial Guinness în acest film, pentru „Cele mai multe credite într-un singur film atribuite unei singure persoane”. Chan este responsabil pentru 15 dintre cele mai importante credite, inclusiv cel de regizor, producător, actor, coregraf și compozitor, doborând în felul acesta recordul anterior de 11 de credite, deținute de Robert Rodriguez.

Ziyi Zhang, actrița din filmul „Memoriile unei gheișe”, va veni și ea în România alături de Jackie Chan la deschiderea Zilelor Filmului Chinezesc. Ziyi Zhang își va promova în România cel mai recent film al său, „The Grandmaster”, una dintre cele cinci pelicule ce vor fi difuzate la Zilele Filmului Chinezesc.

În 2014 se împlinesc 65 de ani de când s-au stabilit relații diplomatice între China și România.

„Administrația de Presă, Publicitate, Radio, Televiziune și Cinematografie din China și Casa Româno-Chineză doresc, prin aducerea în România a lui Jackie Chan și Ziyi Zhang, să crească interesul românilor față de tradițiile și valorile chineze. Organizarea Zilelor Filmului Chinezesc a devenit realitate după ce Casa Româno-Chineză a propus Ambasadei Republicii Populare Chineze în România promovarea valorilor artistice ale cinematografiei chineze în țara noastră”, a declarat directorul general al Casei Româno-Chineze, Ecaterina Vanea, într-un comunicat . (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata