Preşedintele Ucrainei a semnat o lege care permite impunerea de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat miercuri, 10 septembrie, o lege ce deschide calea impunerii de sancțiuni economice împotriva unor persoane fizice și companii din Rusia pentru sprijinirea și ‘finanțarea terorismului’, relatează agenția de presă Interfax, citată de Reuters.

Se așteaptă ca această lege, aprobată de Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) luna trecută, să vizeze companii și persoane fizice din Rusia, suspectate de susținerea și finanțarea separatiștilor proruși din estul Ucrainei, împotriva cărora armata ucraineană derulează o operațiune specială de la mijlocul lunii aprilie.

Citeste si:  Statele Unite trimit încă un distrugător în Marea Neagră pe fondul crizei din Ucraina

Guvernul de la Kiev a pregătit deja o listă cu 172 de persoane din Rusia și din alte țări, precum și 65 de companii, între care gigantul rus de gaze Gazprom (GAZP.MM), împotriva cărora autoritățile ucrainene ar putea impune sancțiuni ‘pentru finanțarea terorismului’, relatează Reuters. Potrivit ITar-TASS ar fi vizate de sancțiuni 174 de persoane.

Documentul, aprobat definitiv la 14 august, cu 242 de voturi, a fost publicat miercuri pe site-ul parlamentului ucrainean.

Astfel, potrivit ITAR-TASS, Consiliul pentru Securitatea Națională și Apărare (organism consultativ pe lângă președinție) obține dreptul de a îngheța activele, de a limita tranzacțiile, de a suspenda parțial sau în totalitate tranzitul de resurse, zboruri și transporturi pe teritoriul Ucrainei, de a preveni exodul de capital, de a suspenda executarea unor obligații economice sau financiare, de a anula licențe etc.

Citeste si:  Facebook lansează aplicaţia de chat sub pseudonim Rooms

În plus, această lege mai prevede interdicții sau restricționarea intrării navelor în apele teritoriale sau porturile Ucrainei și a avioanelor în spațiul aerian ucrainean, încetarea unor acorduri comerciale, proiecte comune și programe industriale, în anumite domenii, în special în domeniul securității și apărării.

Sancțiunile vor fi aplicate prin decret prezidențial, notează agenția de presă ITAR-TASS. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata