Unii membri ai Comisiei Juncker au motive să se teamă de audierile din comisiile europarlamentare

20

Președintele ales al viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta miercuri (10 septembrie) componența Colegiului comisarilor pentru perioada 2014-2019 și repartizarea portofoliilor sectoriale.

Următorul pas va fi aprobarea de către Parlamentul European, dar cel puțin doi membri ai Comisiei Juncker au motive să se teamă de audierile din comisiile europarlamentare, notează EurActiv.

Indiferent de configurația viitorului executiv comunitar, spaniolul Miguel Arias Canete va simți probabil direct reacția eurodeputaților la remarcile sale sexiste. În cursul acestui an, el a fost citat ca spunând că ”este complicat să ai o dezbatere cu o femeie întrucât a arăta superioritate intelectuală ar putea fi considerat ceva sexist în fața unei femei lipsite de apărare”.

Citeste si:  David Cameron se declară dispus să lucreze cu Jean-Claude Juncker

Canete, membru al Partidului Popular (PP) din Spania, a făcut această afirmație în luna mai, într-o dezbatere televizată din cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare, el spunând că oponenta sa socialistă nu se ridica la nivelul său deoarece el nu putea să o atace verbal în același mod în care l-ar ataca pe liderul de atunci al socialiștilor spanioli, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Acest caz a reamintit de cel al fostului candidat la postul de comisar european Rocco Buttiglione, nevoit să-și retragă candidatura în 2004 după ce eurodeputații socialiști, liberali și ecologiști au amenințat că vor vota contra desemnării lui Buttiglione întrucât acesta afirmase că homosexualitatea este un păcat.

Citeste si:  România riscă să piardă peste 2,6 miliarde euro fonduri europene, din perioada 2007-2013

Un alt candidat ce va fi probabil atacat de oponenții politici este Alenka Bratu?ek, în prezent premier al Sloveniei. O înregistrare video care circulă în rețelele de socializare online o arată pe aceasta cântând „Evviva il comunismo e la liberta'”, cel mai cunoscut vers din ‘Bandiera Rossa’, unul dintre cântecele faimoase din perioada comunistă. Pe înregistrare mai apar diverși politicieni care critică Uniunea Europeană, unii dintre ei calificând forul comunitar drept ”o bandă de hoți”.

Versiunile succesive ‘scurse’ în presă cu privire la distribuirea portofoliilor de comisari europeni au arătat lobby-ul făcut de multe state membre pentru obținerea de portofolii importante, probabil cel mai mare succes în acest sens vizând-o pe Corina Crețu, care este de așteptat să dețină portofoliul politicii regionale în viitoarea Comisie, adaugă sursa citată.

Citeste si:  Cele 14 poduri şi pasaje din Bucureşti revin la Administraţia Străzilor

Audierile viitorilor comisari europeni în comisiile de specialitate ale PE vor avea loc între 29 septembrie și 3 octombrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata